Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Tässä yksi laskelma, kWh:na, eurokäännös vaiheessa.
1,5-kerroksinen rtm-talo, ILPin vaikutus alakerta, vajaa 100 m2.
Vuosikulutus 2005-2006 17231 kWh (luku 15.3). Edelliset 4 vuotta keskiarvo 20033 kWh (19137-21452 kWh). Eli noin -14 %.
Ja tästä taloussähkön vähennys 9000 kWh (kesäkuukaudet 750 kWh), lämmityssähkön muutos n. -25 %.
Ja vielä päivä- ja yösähkön osuus. Päivä +4 %, yö -29 %.
Nyt ei LT-vaihteluita, massavaraajat poistettu.
ILP+asennus n. 1300, asennus viime kesä, eli pumppu ei käytössä koko viimeistä vuosikulutusta.
Tyytyväinen, voin suositella.
Jorma, oliko taloussähkön osuus noi iso, luulis jotain 6-8000kWh paikkeilla.
Tietäjä
Kyllä se näin isoksi menee, tosiaan kesäkuukaudet noin 750 kWh, isona olen pitänyt itsekin. Sähkökiuas, 2 pakastinta, 2 jää-viileää, lämminvesi,
3*PC, 5*TV ja aina näistä jotain päällä (turhaan).
Poweri ei vie paljoa sähköä mutta katsokaa pistorasioitanne. Joka talossa taitaa olla 10 poweria kiinni ihan turhaa. 10 turhaa poweria vie vuositasolla kyllä taloussähköä ja ihan turhaan.
Kun otin ilpin käyttöön syksyllä, niin kartoitin koko huushollin sähkönkulutusta. Yllätys oli mm. tietokoneen kulutus (keskusyksikkö 100 w ja näyttö 100 w), joka tekee vuokaudessa n. 5 kWh. Eihän se koko vuotta ole ollut ympäri aikoja päällä, mutta siitäkin kertyy helposti satoja kilowattitunteja.
Kulutus tulee lämpönä, mutta se on ns. hallitsematonta kulutusta.
Olen tarkistanut myös muuta turhaa kulutusta ja luulen, että taloussähkön kulutus on pudonnut ainakin 1000 kWh vuodessa.
Nyt se tietokone sammutetaan, kun ei käytetä.
Ihailtavaa huolellisuutta. Toimikaa muutkin noin niin ei tarvitse ihmetellä mihin ilmalämpöpumpun tehot katoavat.
“jaa”
Voisin luulla että kirjoituksesi 25.3 klo 10.19 perusteella voit olla naapurini. Voin kertoa että Kiinalainen on toiminut hyvin, ehkä hiukan pieni kun tahtoo mennä kylmällä umpeen. Tilasin Japanilaisen kämppääni ja siirrän Kiinalaisen autotalliin koska autotallissa sen ei tarvitse olla jatkuvasti lämmin ja teen siellä semmosta tutkimusta vähänkäytetyistä kiinalaisista. Muuten lähetähän ositteesi niin tulen.
jaa:lle vielä ettei se sinunkaan kiinalaisesi mikään ruudinkeksijä ole.
Onkohan kellään ohjeita Sanyo SAP-KRV93EH pumpulle (mielum. suomi/savo). Entä kaukosäätimestä kokemuksia? Onko miten tarkka lämpötilan astuksille sekä kantavuus, miten saisi lisättyä. Nyt hikisesti 5m.
kimbe
Tuo Sanyon säädin. LT-säätö kakelta, parasta A-luokkaa, molempia säätötapoja testailtu, sisäyksikkösäätö sinne päin ja kake just.
Vähän selailee, säätömurheita näkyy olevan reilusti sisäyksikkösäädöllä, enkä ihmettele yhtään.
Lämpöpumput-puolella vinkki Sanyon osastolla: Kakelle lähetin/vastaanotin, langaton, voisi olla ratkaisu.
Kake toiminut moitteettomasti, vajaa vuosi käytössä.
“Ultimate kunniaan” mihin katosit?
3 kpl Ultia, iso tila, kaikki näkyy odottavan kevättä.
En mä ny mihinkää kadonnu, mut ei vaan oo enää mitää sanottavaa tolta Ultimate sektorilta!!! Odottelen josko joku kertois olevansa tyytyväinen omaan Ultimateensa ja varsinki jos on 18 tai 26 superinverter mallinen. Oon vain iloinen jos Suomalaiset on nii rohkeita, että luottavat noihin pumppuihin, tosin en itekkää tienny ongelmista ennekuin oli jo ostettu… “Lunta katolta” -Aiotko asentaa 3 Ultimatea itelles?? No onnea matkaan!
Juhani Hokkanen
Tuosta Sanyon kulutuksesta. Tuntuu tosiaan isolta.
Minulla vajaa 100 neliötä ja pumppua koettanut käyttää mahdollisimman paljon. Maaliskuun kulutus 339 kWh, 10.9 kWh/vrk ja ka teho 463 W.
Helmikuu 361 kWh, 12.9 kWh/vrk ja ka teho 531 W. Takka apuna.
Jos pystyisit mittaamaan ulospuhallus-LT:n ja puhallus manuaalilla, esim. pieni, kulutusmittarilta ottoteho, näillä varmaan saadaan haarukka, että ILP toimii oikein.
no ei näytä paskan hääviä olevan nuo merkkikoneetkaan.
Q4, nyt en oikein ymmärtänyt kommenttia, ilmeisesti liittyi minun juttuun.
Olen ollut todella tyytyväinen pumpun toimintaan, ei siinä ole minulla ollut mitään “paskan hääviä”, käy, mutta ei kuku.
Perustelut, mitä väärin?
Tulimpahan kattoon sama selitys ja säkätys mikä on parempi halpis vai kalpis ???????????????
Oletteko hörhöhäiriköt noin luupäitä että anna käydä asiallista keskustelua
Q4 ALLU ja vertaisenne vaihtakaa KANAVAA
Täälä kanavalla pitäisi edistää ilp hankintaa , käyttöä ja vaihtaa asiallissta infoa
Miettikää kaivataanko teidän kaltaista tietoa
vai asiallista ????????????????????
Onko käyttökokemuksia Daikinin pumpuista, miten jaksaa lämmittää pakkasel, ilmanpuhdistus ja äänitaso?
“Lasses”
Kirjoitat täällä niin monella nimimerkillä että olet itse jäävi puhumaan häiriköinnistä. Olen seurannut keskustelua tällä palstalla ja tullut siihen tulokseen että ultimaten Rosendahl maksaa palkkasi.