Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Eli onko kellään todellista mielipidettä ilp:sta ? Japsi/Kinuskit . Japsitkin kun teettää ilp:n osat Kiinassa kuten Nokialaiset. Katseleppa kodin(made in China) laitteitasi ? Teinisi imuttaa dc++:lla ympärivuorokauden , ja kuluttaa sitä paljon puhuttua sähköä. Lämmöksi sekin muuttuu, vai mitä ?
    Ultimate ollut jo jonkin aikaa ei nyt aivain 50% säästöä ,mutta kumminkin n. 10 % siitä kun laskee kuoletusajat, niin kannattaa laittaa lämmitys pelletille, kun tuo verovähennyskin tuli.

  2. on edelleen tyytyväinen ultimate s18ta. Joku etsi sellaista tyytyväistä.

  3. Kyllä on mielipide. Kun laite on Japanilainen alusta loppuun eli suunniteltu ja kootaan japanilaisista osista tai janpanilaisen tilaajan toimesta japanilaisessa tehtaassa (olkoonkin vaikka Kiinassa) niin laatu on taattua. Aivan oma lukunsa on kiinalainen kopio jostain vanhemmasta hylätystä mallista. Siinä laatu ja hyötysuhde eivät aina kohtaa toisiansa.

  4. Aiemmin kyseltiin säästöstä.
    Meillä nyt 30% (verrokkitalvi 02-03) kokonaissähkön kulutuksen lasku ILPllä lämmittämisen jälkeen ajalla 1.10-2005 – 31.3.2006. Tällä ajalla mennyt nyt 7230kWh eli n. 1200kWh/kk.
    En tiedä paljonko tuosta on pelkän lämmityksen osuus. Muuten kulutustottumukset samat kuin ennenkin paitsi tänä talvena ollut vauva syömässä lisää sähköä eli kyllä tuo 30% on vahva.

    71m2 rivit., sähkölämmitys, 3 hlö, 15MWh/v aiempina vuosina.

  5. Olettekos koskaan mitannut sisäyksikön äänitasoa? Taitaa desibelit olla todellisuudessa ihan muuta kuin esitteessä luvataan? Onko siis olemassa oikeasti hiljaista ja hyvin lämmittävää ILP:piä?

  6. Skrlollaa ylemmäs tietäjä niin tiedät mikä pumppu nallella on. Minäkin tiedän vaikken ole tietäjä. Voit myös laittaa “Etsi” niin löydät skrollaamatta. En ala tässä mainostamaan pumppua mutta mielenkiintoinen keskustelu nallen kanssa käyty aiemmin. Nallella ikäänkuin kädet “syyhysivät” ja tuli asennettua pohjavastus ihan ite.
    Koko juttu lämpöpumput infossa merkkikohtainen keskustelu.

  7. Viime viikolla laitoin kWh-lukuja noista säästöistä. Nyt pientä tarkennosta.
    Viimeiset 11 vuotta, kesä-heinä-elokuu, kulutus keskiarvo 912 kWh, eli taloussähkön osuus nousee. Aiempaan laskelmaan katsoin viime kesän minimikuukauden, 750 kWh, meni reilusti alakanttiin.
    Lämmityssähkön muutos -30.8 % tarkemmalla laskennalla.

    PS. Sähköyhtiökin pudottanut pyytämättä vuosiarviota 2000 kWh.

  8. Ei Kiinalaiset kopioi mitään vanhoja hylättyjä laitteita se on ihan huuhaata. Kyllä ne on ihan nykytekniikassa mukana siinä kuin länsimaatkin ja menee varmasti ohikin se on ihan sama asia kuin japani joku vuosi sitten stä mollattiin ja haukuttiin. Nyt täällä japanilaiset joku nostaa jo taivaisiin. Sama on kohta kiinalaisilla. Siellähän noista pumpuista tehdään suurin osa ja niistäkin osa missä lukee made in japan. Nokian kännyköissäkin pitäisi lukea made in CHINA.

  9. Onko käyttökokemuksia Midea ilmalämpöpumpusta? Ainakin hinta vaikuttaa kohtuulliselta, n. 1300-1400 EUR asennettuna, lämmitysteho 1400 – 5700 W, inverter.

  10. Voisiko lattian alla kulkevia nykyisen ilmalämmityksen ilmaputkia jotenkin hyödyntää lämmitetyn lämpöpumpulla lämmitetyn ilman jakamisessa koko taloon? Askarruttaa noiden sivuhuoneiden lämpimänä pysyminen..

  11. Mummi, jos väliseiniin (ovien yläpuolelle) porataan reiät ja niihin laitetaan marketeissa myytävät ns. toilettipuhaltimet, niin asia lienee hoidossa!

  12. Pappa, voisko tota käyttää kerrostalois? Oliks siinä 16 yksikköö mahdollista asentaa?

  13. Ei pappa tiedä! :o(
    Se oli oikeastaan tarkoitettu kysymykseksi…

  14. Mummi… … luulen että kanavamalli toimisi, mutta jos sillä ajetaan putkistoon liian kylmää voi syntyä kondenssia .Putkisto hikoilee lattian alla.

  15. taloni on vuodenvanha 1.5krs.120m2 ostettu netistä halvalla.alakerrassa lattialämmitys sähköllä ja ilmanvaihto talteenotolla yläkerrassa 4kpl sähköpattereita.pakkasella lämpötila alakerrassa +14c. yläkerrassa +18c. alakerran varaavatakka pikkulauri auttoi vähän nyt hankinnassa toshiba daiseikai 10 ja yläkertaan kevyttakkaa jos ei nuokaan auta pitääkö muuttaa etelään talveksi vai eikö suomessa osata enää rakentaa lämmintä puutaloa…

  16. Ongelma, miten liittää pumpun puhallus ilmalämmityskoneeseen, että kone hoitaisi pumpun lämmittämän ilman jakelun? Kanavat kun on valmiina joka huoneeseen.
    Lisälämmitys tarpeeseen voisi(ko) kierrättää pienen boilerin kautta vettä ilmalämmityskoneen patterissa ja hylätä koko pannuhuoneen roina pois.

  17. Teukka,
    talossa on ilmalämmitys. Sen koneeseen haaveilen kytkettäväksi sitä lämpöpumpun sisätiloihin asennettavaa osaa niin, että ilmalämmityskone jakelisi lämpöpumpun lämmittämän ilman läpi talon. Niihin vihon viimeisiin kammareihin asti.

    Koska pakkasilla lämpöpumpun teho ei pelkästään taida riittää, niin lisälämpöä puhallettavaan ilmaan antaisi ilmalämmityskoneen vesipatteriin kierrätettävä vesi, joka lämpiäisi boilerin avulla. (Samalla periaatteella, kuin nyt lämmitetään hervottoman suuren vesivaraajan, lämpövastuksen ja puukattilan avulla.) Osaanko ilmaista mitä haen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *