Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. Kyllä minä nyt jotenkin ymmärrän mummin pyrkimyksen. Vaikuttaa vain kovin mutkikkaalta, jos haluat halvalla ja kätevästi risteyttää ilmalämmityksen ja ilmalämpöpumpun.

    Edelleenkin olen sitä mieltä, että pidä se ilmalämpöpumppu täysin erillään tai hanki siihen ilmalämmitykseen vartavasten sovitettu systeemi, joka on sitten kalliimpi.

    Yksinkertainen ratkaisu on ilmasta veteen lämpöpumppu, joka tuottaa lämpöä siihen boileriin tai varaajaan. Hintaa tulee kyllä olemaan melkoisesti verrattuna yksinkertaisimpaan erilliseen ilmalämpöpumppuun.

  2. Voisiko joku myyjä vaikka kertoa tuosta kanavamallista? Minkälaisia asennusvaihtoehtoja, hintataso, ym.
    Rööri – Ei kai sitä kondensoitumista tapahdu jos on eristetyt putket ja puhallus päällä?
    Ilmapöhö – viekö koneellinen ilmanvaihto lämmöt harakoille?

  3. Juu… tiedän pumpusta vielä kovin vähän, mutta sen verran kuitenkin,
    että uusittava pannuhuone kokee tappion 6-0. Nykyinen systeemi on energiarohmu.
    Jos on olemassa sellainen ilmasta veteen-malli, niin se kiinnostaa kyllä. Minkälainen asennus on ja kone muutenkin? Tuleeko ilmasta-veteen tuotettu lämpö edullisemmaksi, kuin jos teen sen sähköllä?
    Kuinka suureen kuutiomäärään se riittää?
    Voiko tarvittavan lisälämmön tuottamisen hoitaa lämpövastuksella, eli esim. jos kytken pumpun tavalliseen 300l kuumavesivaraajaan, jonka vastus kytkeytyy päälle sitten, kun ilmasta lämpö loppuu kovilla pakkasilla? Saisin koko lämmitysmaailman mahtumaan muutamaan neliöön.
    Lisälämmitykseksi on Uuniseppien iso uuni-leivinuuni.
    Lisäkanavien rakentaminen ja koteloiminen pitkin seiniä ei juuri innosta, kun erinomaiset kanavat ympäri taloa on jo piilossa niitä varten rakennetussa välipohjassa.

    Paitsi Pappa, mitä kanavamallia tarkoitat, kävisikö se tähän tarkoitukseen?

  4. Kanavamallista voi rakentaa mitä vain. Saamieni tietojen mukaan se toimisi kiertoilmalämmitykseen liitettynä. Ilmasta veteen on kovin alkutekijöissään ja tiedustelujeni mukaan ei riitä lämpötila käyttöveden lämmitykseen. Sanyolta olisi löytynyt malli joka olisi riittänyt käyttöveteen mutta hinta tuli samoihin maalämpöpumpun kanssa.

  5. No mummi, tätähän minä tarkoitin:
    http://www.fgfinland.fi/inverter_kanavamalli.htm
    Tuon esitteen kolmannen sivun oikeassa alareunassa onkin näköjään hyvä kuva, josta asia selviää. Papan mökkiin tuo ei oikein soveltuisi, mutta asia kiinnostaa koska eikös noita röörejä ole lähes kaikissa 60-70-luvun jälkeen rakennetuissa taloissa? Veikkaan että hinnat ovat normaalia ilp:a kovemmat ja että noi on enemmänkin jäähdytyskäyttöön tarkoitettuja: esitteessä lämpötila-alueet ulottuvat vain -6 tai -15 saakka…
    Voisiko joku kertoa hieman tarkemmin noista vehkeistä?

  6. koneellisessailmanvaihdossa on talteenottojuttu kyllä että sen pitäisi kyllä toimia ja onhan talossa näin plus asteilla yli 20c. mutta ne pakkaset.
    no toshiba-ilp asennetaan 24.4. jospa se toisi apua ja sen jälkeen alan etsiä yläkerran peltitakka malleja.

    ja niin tuleehan se kesäkin tuoden lämpöä tupaan kai

  7. Pappa,
    kiitos tiedosta, tämä kanavamalli sai mummin vallan innostumaan. Siinä voisi hylätä koko pannuhuoneen ja tehdä siitä… vaikka savusaunan.
    Soitin jälleenmyyjälle ja nyt pitää malttaa tuonne toukokuulle, silloin tulee ilmasta veteen-mallista enemmän tietoa; mitä maksaa ja muuta tärkeää. Hyötysuhde olisi jotakin 1:2,5, kuulostaako oikealta?

    Jos tohkeissani maltoin kuunnella oikein, niin pakkasilla ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittava lisälämpö tuotetaan sähkövaraajalla, vähän niin kuin itsekseni pähkäilin. Asennettavat varaajat kuulemma ovat keskimäärin 150 l. Taitaa olla viisasta laittaa riittävän iso ja tehokas, jos tästä päättääkin joskus muuttaa pois ja tilalle tulee lapsiperhe. Lisäsi asennettaisiin ulko- ja sisäyksiköt ja siinä se.
    Laitteen merkki oli ihan outo (minulle), mutta pitäisi olla hyvä.

    Kuitenkin vielä haluan tietää, onko ilmasta ilmaan-mallia, siis lämpöpumppua, joka saa puhaltamaan suoraan kanaviin ja jossa on sähköinen lisälämmitysmahdollisuus pakkasilla.

    Kertokaa hyvät ihmiset lisää, mummi on kuulolla. Kaikki edulliset ja toimivat ratkaisut kiinnostaa kovasti!

  8. Mummille!
    Ilmasta veteen pumppuja on olemassa lukuisia ja niitä ilmestyy nykyisin kuin sieniä sateella. Älä luota ensimmäiseen kauppiaaseen ja katsele rauhassa. Tuolta
    http://www.lampopumput.tk/
    löytyy keskustelua kyseisestä aiheesta ja lukuisia linkkejä.

  9. Käytännön kokemuksia luxus merkkisestä halpispumpusta?
    Kiinnostais vaihtoehtona mökille peruslämmön ylläpitäjäksi.
    Hinta houkuttais kokeilee..

  10. Tervehdys

    Eiköhän ne toimi ei muuta kuin ostamaan. Ei täältä todellista tietoa saa täällä kehutaan omia jos sattuu vielä olevinaan ns. japanilaisia pumppuja ja mollataan kiinalaiset halpispumput maan rakoon vaikka ne toimis kuinka hyvin. Mulla pelaa ainakin ihan hyvin ja meinaan laittaa vielä tonne autotalliverstaaseenkin pienen On-Off mallin. Merkkiä en viitsi mainostaa mutta toimii.

  11. Hyvä valinta. Minulla on vain hyviä kokemuksia ns. halpapumppuasiakkaista. Älä jätä huomiseksi Tee kaupat heti. ;)

  12. Esitteleekö kukaan halpapumpun ostaja pumpui naapureil ja tutuille niinkuin huippupumpun ostajat?

  13. Mummille vielä: eikös tuo kanavamalli ole juuri sellainen mitä olet hakemassa? Mitenhän se toimisi kovilla pakkasilla? Miksi kukaan ei ole antanut lisätietoja?
    Ei niitä sähköisiä lisälämmitysvehkeitä missään kojeessa varmaankaan valmiina ole, mutta kai sinne jonkin vastus-termostaatti-hässäkän voi rakennella?
    Ilmalämmityssysteemissä on siis vesipatteri? Jos siihen käyttäisi ilma-vesilämpöpumppua niin systeemihän olisi sitten ilmasta veteen-vedestä ilmaan! :o)
    Sinullahan on se uuni, eikö se ja ilp riitä?

    Ilmapöhö: Talosi on siis vuoden vanha!? Onkohan rakentajalta unohtunut eristeet seinistä!? Ei tuo lämmityskapasiteetista pitäisi olla kiinni. Kokeilitko pysäyttää sitä iv-kojetta, pappa kun ei oikein perusta noista nykyajan vehkeistä vaikka ilpmiehiä onkin :o)

  14. NO wau, nyt Teukka antoi foorumin osoitteen, josta löytyy lisätietoa kaikista mahdollisista vaihtoehdoista.
    Enpä olisi tiennyt edes miettiä, mikä aine putkissa on hyvä.
    Näyttäisi siltä, että uusin ja tehokkain ilma-vesi -pumppu on vielä niin freesi, että kokemusta ei sen toimivuudesta oikein ole. Lienee sen saman periaatteen malli, jota jälleenmyyjä minulle suositteli. Pitääpä vielä antaa muutaman kuukauden mennä.

    Papa, juu, ilmalämmityksessä on patteri, jonka vesi lämmitetään ulkopuolisella lämmönlähteellä. Tätä uudemmat mallit käsittääkseni sisältävät oman vastuksen, mutta tämä on Valmetin ensimmäisiä vuosikertoja. Silloin ostaessa kimitin, että miksi eivät ole asentaneet vastusta. Keksivät itse sen vasta myöhemmin.
    Edulliset ja helpot vaihtoehdot kiinnostavat, mutta en vilukissana luota pelkkään uuniin ja ILP:uun. Ilman villapaitaa ja paljain varpain pitää pärjätä läpi vuoden, ei ole kiva palella kotona. Mutta kanavamalli ja tämä uusi juttu. Lupailevat jopa 70-80 asteista vettä, mutta onko ilman vastusta mahdollista….Käväisi niillä Teukan suosittelemilla sivuilla, on hyvät: http://www.lampopumput.tk/.

  15. (pankinjohtaja + tietäjä ym.) nämä on just niitä ääliöitä mitkä pilaa hyvän jutun

  16. Terve, onko jollakin kokemuksia minkälainen invertteri olisi hyvä asentaa kahvilaan (lattiapinta-ala noin 80m2), jossa lämpötila nousee kevät-kesä-syksy aina tuonne +35 asteeseen tai ylikin. kahvilossahan ongelma on kylmä- ym. laitteiden aiheuttama lämmönnousu. Invertteriä tarvitsisin siis kesäisin viilentämiseen!
    Eräs asentanja tarjoaa “technibel CSMSI 124 R5” mallia asennettuna hintaan 1400EUR. Onkohan tuo ok laiten yleensäkään ja erityisesti tuohon viilentämiseen?
    Onko tämä Technibel tarkoitettu edes Suomen oloihin?

  17. ALLU
    Perusta oma foorumi postimyyntipumpuillesi, niitä romuja on turha meille täällä kehuskella. Me ollaan hiukan varakkaampiakin koska osaamme rahankäytön salat. Nehän muuten näkyy olevan lähes kaikki jäässä. Tässä lähellä iso tila missä on useampi postimyyntipumppu ja kaikki vielä talviunilla vai liekkö rikki.

  18. Allu. Olipas viisas kommennti. Fiksua nimittää jotakuta ääliöksi julkisesti. Vanha sanontatapa kuuluu. “se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa”. Pätee muuten ihan tässäkin asiassa.

  19. Ja mitähän pankinjohtajaa sinäkin olet esittävinään niin tyhmää pankinjohtajaa ei suomessa kyllä löydy kuka tänne tulisi kehumaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *