Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Vai lipsahti Allulta väärä eri nimimerkki. Hupsista. No eihän se ollut ensimmäinen kerta. Olen huvittuneena seurannut Allun yksinpuhellua. Huvittavinta on yksinpuhelun eli nimimerkkivaihtelun päätteeksi virke, “taitaa olla psykiatri ja pankijohtaja yksi ja sama. Onko jakomielitauti mille osastolle semmonen kuuluu????????????????” jonka jälkeen yksinpuhelu jatkuu mutta oho, nyt lipsahti liian avoimesti ;). Että sillälailla.
Hyvät naiset ja herrat. Täällä on kahden vuoden aikana käyty erittäin asiallista ja mielenkiintoista keskustelua ilmalämpöpumpuista, niiden käytöstä ja eri merkeistä. Keskustelu on sijoittunut Googlen hakutuloksissa erittäin korkealle ja täällä käy päivittäin kymmeniä ellei satoja lukijoita etsimässä lämpöpumpputietoa. Kyseessä on yksi Pinserin suosituimmista sivuista.
Pidetään siis keskustelu edelleen asiallisena ja tämä sivu kommentteineen mahdollisimman hyvänä tietolähteenä sekä ilmalämpöpumpun ostoa harkitsevalle että sellaisen jo omistavalle.
Kiitoksia ja hyvää pääsiäisen jatkoa! Terveisin samik@pinseri.com
Kiitos Sami ja Hyvää Toista Pääsiäispäivää!
Huvittaa nämä psykiatrin ja muiden arvailut ja MUTU jutun jätän ne omaan arvoonsa niinkuin tämän kirjoittelun. Nään töissä noita häkkyröitä ihan tarpeeksi morjens.
Kiitoksia sinulle Sami kun puutuit asiallisuuden saamiseksi alkuaan hyvälle blogille
Tavoitteena keskusteluille tulee olla ilp tietouden lisääminen ja kokemuksien vaihtaminen mm hankinta ja käyttö asioissa
Kiitoksia myös sinulle ALLU jos vihdoin ymmärrät poistua joukosta
Fujitsu ilmalämpöpumput esillä Pohjanmaan Suurmessuilla Botniahallissa Vaasa-Mustasaari 22-23.4. http://www.jemimar.fi
Fujitsu ilmalämpöpumput esillä myös Hämeenlinnan Rate&koti-messuilla 22-23.4
Fujitsun viisikko taitaa tehdä ankarast töitä ku muut pumppumaahantuojat nukkuu vielä talviunta.
Kumpi Parempi?
Hei kaikille lämpöpumpputietäjille!
Olemme ostamassa vanhaa 1 1/2kerroksista omakotitaloa (pohjapinta-ala noin 50m2), jossa on sähkölämmitys. Haluamme saada lämmityskuluja ja sitä kautta myös sähkölaskua pienemmäksi ja suunnittelemme siksi joko ilma- tai maalämpöpumpun hankkimista.
Kummankohan systeemin hankkiminen olisi järkevämpää tahi edullisempaa?
esim. paljonko suunnilleen maksaa “lämpökaivon” poraaminen tai horisontaalinen kaivaminen sekä pumpun asentaminen verrattuna ilmalämpöpumpun kustannuksiin?
Onko järjestelmien lämpökertoimissa suuria eroja.
Asumme Etelä-Suomessa, mikäli asialla on merkitystä..
Kiitollisena kokemuksia odotellen.
Kotikissa, osta huippu ilmalämpöpumppu, hoitaa lämmityksen kokonaan ku laitat alakertaan, ylimitota sopivasti.
Kotikissa. Eteläinen sijainti puoltaa ilmalämpöpumppua mutta miten on, voiko maalämpöputket upottaa vaakatasoon? Eli tartitseeko porata syvälle joka taas maksaa. Jos kallioporausta ei tarvita niin tilanne kääntyy pitkällä aikajaksolla maalämpöpumpun eduksi. Maalämpöpumppu toimii hyötysuhteella myös 40 asteen pakkasessa koskapa maan lämpötila ei juurikaan mene pakkasen puolelle. Sitten on aikajana. Jos aiotte asua siellä seuraavat 30 vuotta niin maalämpö mutta jos vain 5 vuotta niin ilmalämpö? Tässä vanhan Erkin näkökanta.
Kotikissa
Katso vuoden sähkölaskusi ja ota siitä 50% – se on suunnilleen lämmityskustannuksesi. – loput menee valoihin, vehkeisiin ja lämpimään veteen.
Ota siitä vielä 50%, niin saat selville suurimman mahdollisen vuosisäästön pumpulla.
Jos sinulla on lainaa, vähennä vielä säästöstä vekottimen hinnan korko.
Kerro sitten tämä säästö vaikka viidellä niin saat hinnan jonka voit laitteesta asennuksineen maksaa, jotta alkaisit säästää viiden vuoden kuluttua.
Arvioi sitten vekottimen tuleva ikä (ajattele vaikka kauanko jääkaappisi kestäisi pihalla) ja kerro vuotuinen säästösi, arvioimasi kestoiän ja viiden vuoden erotuksella niin tiedät paljon hyvällä onnella säästät…
Rakentaessani omakotitalon -95 laitoin vesikeskuslämmityksen öljyllä eikä kukaan käskenyt laskea sitä koska laitteisto on maksanut itsensä. Miksi ilmalämpöpumpun pitää se tehdä vuodessa tai parissa. Itse laitoin Toshiban sähkösuodattimella ja on aivan ihanaa kun saa kesällä nukuttua. Muutenkin on mahtavaa kävellä sisään kun sieltä huokuu aina raikas ilma.
Tereppä tännekin!
Perustimme nyt lampopumput.info:nkin osion, jossa voi kirjoittaa rekisteröitymättä. Siellä viestejä voi jakaa eri aihealueiden alle ja joitain muitakin etuja esim. tänne verrattuna on. Te joita ei rekisteröinnit kiinnosta, niin tervetuloa keskustelemaan. Suora osoite on:
http://lampopumput.info/foorumi/index.php/board,26.0.html
Huom! siellä tulee keskustelun kuitenkin liittyä lämpöpumppuihin, tai itse lampopumput.info- sivustoon. Kaikenlainen muu trollaus ja provoilu siivotaan pois.
Terveisin
Samppa
http://www.lampopumput.info
Kalle. Se on siksi, koska varsinaisella lämmityslaitteella sitä ei voi tehdä koska sille ei ole vertailuperustetta. Ilmalämpöpumppu taas ei ole varsinainen lämmönlähde vaan lisälaite sen rinnalle alentamaan lämmityskustannuksia. Ilmalämpöpumput toimivat parhaiten -5–15 asteiden välissä jossa syntyvät myös suomessa suurimmat lämmityskustannukset. Ilmalämpöpumput Toshibaa lukuunottamatta eivät yleensä toimi, hyötysuhteella -20 astetta kylmemmässä. (Toshiba Daiseikai -25). Silloin tarvitaan peruslämmityslaitteita jotka toimivat samalla hinnalla ulkolämpötilasta riippumatta. Tämän vuoksi ilmalämpöpumpulla haetaan mahdollisimman suurta säästöä. Se onkin yleisin ilmalämpöpumpun hankintaperuste. Harvalle laitteelle voidaan yleensäkään laskea investoinnin tuottoprosenttia mutta ilmalämpöpumpulle se on mahdollista. Ilmalämpöpumpulle löytyy aina vertailuperuste, ja se on yleensä peruslämmityslaitteiden aiheuttama kulutus.
Joka asuu Vaasan tai Hämeenlinnan vaikutusalueella voi tutustua ilmalämpöpumppuihin mm.
Fujitsu ilmalämpöpumput esillä Pohjanmaan Suurmessuilla Botniahallissa Vaasa-Mustasaari 22-23.4.
Fujitsu ilmalämpöpumput esillä myös Hämeenlinnan Rate&koti-messuilla 22-23.
Käykää katsomassa.
mulla kanss saman kokonen tupa ilman laatu ainakin parane ilman sähkösuorattimiakin säästöt taas riippuu aika paljon pakkasista jos pohja pinta ala on toi 50neliöö niin lämmitystarve on noin -10 asteessa 1.5kwh ilmalämpöpumpulla saa noin 0.6kwh lämpeen jos tila on avoin että ilma kiertää hyvin että ei kovin paljo säästä kun ottaa huomioon ton lämmitys kaudenlyhyyden noin 4kuukautta toi pakkasaika kaks sisäyksikköö tietysti lisää säästöö ku sais yläkertaan saman verran säästöö että noin 1000kwh kuukaudessa tää on tollasta käyrä laskuu että euroissa ei kovin suuria summia mut säästöö kuitenkin
Mihin noi sun tiedot perustuu
ensinmäinen myyjä kehui niin toshiban kylmäominaisuuksia
kyl se vaan niin on tänäpäivänä viimeisten testien perusteella 2006
ivt noridc pesee porukan mennen tullen
On se hyvä kun on noin varma ja TIETÄÄ
On se!