Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.
Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.
Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.
Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)
Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.
Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.
Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)
Update: heka oli oikeassa, energiakustannukset on diskontattu nykyarvoon 3% korolla.
Sivu katkesi niin pahassa paikassa että en sano mitään.
Normaali asennus maksaa meillä noin 400 euroa. Kulut syntyvät seuraavasti. Asennusta noin 6 tuntia joka on 42 euroa tunti. Sitten tarvikkeet jotka kattavat lopun. So simple.
1.Fujitsu 2. Toshiba 3. Mitsubishi 4. IVT 5. Sanyo 6. Hitachi……. 23. Ultimate
Kustannuksista puheen ollen minulla oli putkiveto 9m. Asentaja laittoi suojakourua mutkineen sisälle vaatehuoneeseen 3m ja ulos 2m. Putken kanssa kuljimme yläpohjan päällä ja laitteeseen lisättiin kylmäainetta. Lisäksi tuli oma pienempi kourunsa kondenssivesiputkelle vessan seinään ja liitinkappale lavuaarin hajulukkoon. Sähkö vedettiin keskukselta ja laitettiin turvakytkin. Nippusiteitä meni lähes pussillinen jne. Tarvikkeet eriteltynä 319 eoroa. Työtä kului 8 tuntia ja 320 euroa. Eli koko roska 640 euroa enkä kadu koska työn laadusta en halua tinkiä. Pumpusta sain vähän tingattua mutta sekin on markkinoiden parhaita. Samalla muuten ostin kotiteatterisarjan karaokella ja videotykin koska joskus aina täytyy satsata elämisen laatuun.
Onko toi ensimmäinen merkki sinun. Sulla on kova pätemisen tarve kehua omaa merkkiä.Ettei vaan olisi kuitenkin ylihintainen vikaostos.
Mitä mieltä ja olisko teillä ideaa ?
Täällä on mukava joukko lämmityksen ja hyötysuhteiden asiantuntijoita. Kysympä teiltä mielipidettä.
Asun ison joen rannalla. Joessa on kesät talvet kova virta ja se on mun kohdalla jopa 8 metriä syvä ja noin 100 m leveä. Virran vuoksi se on vain kerran jäätynyt pariksi viikoksi umpeen. Veden korkeuseroa ei juuri ole (-vaihtelua kyllä) ja talon entinen isäntä myi koskioikeudet viime vuosisadalla Fortumin edeltäjille.
Tämmösenä tekniikan harrastelijana on aina kiehtonut ajatus saada sieltä energiaa. Ultimaten pumpusta huolimatta kun rahaa kuluu aina saman verran kuin tienaa ja joskus olisi kiva jos pankissakin olis jotain.
Mitäs ehdottaisitte ??
Kuvittelisin, että vastuksiin ohjattu lämmityssähkö olisi helpoimmin käytettävissä. Mutta miten sitä tehdä ilman veden potentiaalieroa ?
Voisiko joku iso suppilo pohjassa saada muutaman kilowatin generaattorin pyörimään ? Osaako joku laskea ?
Heka
Laita ensin sinne jokeen ne liuosputket ja sitte se maalämpöpumppu,
sitte sen jälkeen joen valjastuspuuhiin.
Raunolle:
Tuo on melkoisen selkeä juttu, kun on tehty tuntityönä.
Nippusiteet eivät sinänsä maksa mitään ja muistakin nippeleistä lienee peritty suolainen hinta.
Jos haluaa kaiken kierrättää pari kertaa kaikkien komeroiden kautta ja näkymättömissä, niin silloihan tulee hintaa.
Asun kerrostalon 2.kerroksessa , jossa kylmiä seiniä on vain kaksi. Tästä johtuen lämpöpattereita ei tarvitse pitää päällä edes talvella ja kesällähän
lämpöjä sitten riittääkiin. Minkälainen ilmastointilaite olisi hyvä ?
Lämmitysominaisuutta siinä ei siis tarvitsisi olla.
Lisäyksenä edelliseen, että kyseessäon 2h+k 60m².
Teukka
Oletko tyhmä vai etkö ymmärrä että myyjä antaa pumpun puoli-imaseksi ja asiakas tekee ison kotitalousvähennyksen. Minä maksoin laatupumpusta 500 ja työstä 1400.
korvien väli tyhjä myyjä mitään antanu otti vaan
Siis myyjä-asentaja otti sen kotitalousvähennyksenkin.
Hei. Kirjottelen tänne jos joku osais antaa vähän neuvoja et minkälainen ilmalämpöpumppu kannattaisi hommata.
Eli tulisi 130 neliöiseen tiili taloon joka on kesällä varsinkin liian kuuma eli jäähdytysteho olisi tärkeämpi. Olen nyt katsellut tuollaista Panasonicin PW-sarjan 18DKE mallia eli olisko tollanen hyvä tarkoitukseen, et talvella hieman lämmitetään ja kesällä jäähdytetään runsaasti.
Ja olisko mitään tietoa miten paljon ilma jäähtyy tällaisessa talossa jos sisällä lämpötila 30c ja tuollaisella pw18dke mallilla sitä jäähdyttäisi mihin saisi lämpötilan tippumaan, kuitenkin koko ajan tiilet luovuttavat lämpöä sisälle päin?
Kiitoksia vastanneille.
Täällä tuntuu olevan meininki se että mitä kalliinpi ja pitää olla ehdottomasti japanilainen toshiba hitachi ym. ei muulla väliä. Täällä kehutaan sitä mitä on itsellä.Ota muualta selvää
Se oli “meinän minä” kun vastasi. Nyt sitten tiedät millainen pumppu on hyvä. Jos minän vastaus jäi jostain syystä epäselväksi niin sanon oman mielipiteeni. Kyllä tuo Panasonikin pw on ihan passeli kylmentämiseen. Sehän on vanhanajan on-off malli. Vanhanajan on-offit ovat hyviä kylmäkoneita. Kylmän tekeminen on melko helppoa, vasta kun tarvitaan kuumennusta tulee koneelta vaatia jotain muutakin. Takuukin on normaali, eli kattaa asennuksenkin ja korjauksen. Pw-malleissahan se on koko vuosi. Ei tulle ongelmia mutta jos aiot lämmintä sittenkin tehdä niin sen teho on melkein yhtä huono kuin parhaalla Ultimatepumpulla. Pakkaa noissa vanhan teknologian koneissa hyötysuhteet olla alakantissa. Eli hyvä hankinta tuohon kylmätarkoitukseen. 10v sitten moinen laite maksoi “hunajaa”.
Hankkija. En ota kantaa tuohon “Minä”:n mielipiteeseen. Meillä on tuota pw-mallia myynnissä. Ihan hyvä valinta. Laatumerkki, parempi hyötysuhde kuin halpapumpuissa, täystakuu, huolto, varaosapalvelu. Panasonic on tunnettu merkki. Viittaan Vanhan Erkin tekstiin. Laite on todellakin niitä jollaisia myytiin 10 v sitten 10 kertaiseen hintaan ja toimivat kaiketi kaikki tänäkin päivänä. Tätä mallia ei tietääkseni ole annettu kopioitavaksi sen hyvän laadun vuoksi.
Eipän ne ketkä kopioi paljonkaan lupia kysele
hyötysuhde mikä se oli sama ku halvimmissa pumpuissa 3.5 toi on vissiin joka pumpus tänä päivävänä jos ei parempikin +7 astees