Ilmalämpöpumppu

Muutama päivä sitten aloimme ympäristöystävällisiksi ja tiputimme sähkönkulutustamme radikaalisti asennuttamalla itsellemme ilmalämpöpumpun.

Jaa että minkä? Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite: se “imee” lämpöä ulkoilmasta ja työntää sen sisätiloihin. Tosin vain kuvaannollisesti: oikeasti vekotin toimii samalla periaatteella kuin pakastin ja jääkaappi. Ulkoseinään asennettavan kompressorin ja sisätiloihin laitettavan puhaltimen välillä kulkee kylmäainetta, joka tuo ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa taloon sisälle. Käytännössä laite siis yrittää pakastaa ulkoilmaa ja siinä sivussa tuottaa sisälle lämpöä.

Perinteisiin sähköpattereihin verrattuna siinä on yksi ylivoimainen etu: jokaista kuluttamaansa sähköwattia kohden pumppu tuottaa lämpöä parhaimmillaan yli kolmen watin edestä. Suoraa säästöä siis. Hyötysuhde riippuu ulkolämpötilasta: mitä lämpimämpää ulkona on, sitä helpommin sieltä voi tuoda energiaa. 20 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä etua ei enää saavuteta ja silloin on aika taas käynnistellä perinteisiä sähköpattereita. Onneksi tällaisia säitä on kuitenkin suhteellisen harvoin. Mainokset lupailevat ilmalämpöpumpulla saavutettavaksi jopa 50% tiputuksen sähkölaskussa – itse olen tuon suhteen hieman skeptinen, mutta luulen että 30% on ihan mahdollista. Ja sekin on sievoinen summa rahaa sähköllä lämpiävässä omakotitalossa.

Ilmalämpöpumpussa on lisäksi myös muitakin hyviä puolia: lämpötilan säätö sujuu tyylikkään nykyaikaisesti kaukosäätimen avulla – valitset vain astemäärän ja puhallin pitää talon sen lämpöisenä. Kesällä laitteen voi säätää toimimaan päinvastoin: se ottaakin lämpöä sisäilmasta ja työntää sen ulos. Eli toimii siis ilmastointilaitteena. Tervetuloa helteet! Eikä siinäkään vielä kaikki: laitteen puhallus pitää huolen siitä, että lämpö jakautuu tasaisesti niin katon rajaan kuin lattiaankin. Kolme erilaista suodatinta keräävät pölyn itseensä. Hyvästi imurointi! (Noh, tuo valitettavasti ei pidä ihan paikkaansa)

Olemme nyt sulkeneet kaikki lämpöpatterit talosta ja eteisessä sijaitseva pumppu on saanut huolehtia talon lämmityksestä. Lämpö on ollut miellyttävän tasaista ja sitä on riittänyt – myös viime yön kymmenen asteen yöpakkasilla. Perimmäisissä nurkissa olevat huoneet ovat asteen verran viileämpiä, mutta sitäkin voi halutessaan paikata perinteisellä lämpöpatterilla.

Eli ihan positiviisia ensikokemuksia siis. Luulenpa että jos ensi kesänä saadaan nauttia pitkistä kuumista kausista, en voi vastustaa kiusausta palata aiheeseen ja hieman leuhkia ilmastoinnilla.

Laitteen merkki on siis Panasonic E12 ja asennuksen hoiti hienosti IVT Center. Terveisiä :)

4,319 thoughts on “Ilmalämpöpumppu

  1. no jos sulla on tollanen 160 neliöö niin se tarvis suoralla sähköllä noin 4kwh -5 astees että lämpö pysyis tos 22astees tollasen lämpötaulukon mukaan laskettuna toi on tollane arvio

  2. Vai vielä omia sivuja. Ettäs kehtaat. Minua ei naurata yhtään. Halpapumpulleni tuntuu tulleen hintaa onnettomien yhteensattumien myötä enemmän kuin olisin kallispumppuun onnistunut uhraamaan. Kun otetaan huomioon , ettei minulla edelleenkään ole toimivaa pumppua on huumori koetuksella. Joku vihjaisi, ettei vakuutuskaan korvaisi varastettua rengassarjaa. Uskomatonta .

  3. sinä siis olet aivan tosissasi? otan osaa.
    mutta voisithan sinä olla tyytyväinen siitä ettet särkenyt kallista pumppua :-)
    pankinjohtajan ainakin saat hykertelemään eipähän ole senkään vouhotukset menneet hukkaan… t.kade

  4. Onneksi olkoon Ilmari . Minunkin Ultipumppuni toimi ihan hyvin -5 asteessa . Ongelmat tulivat -15 asteessa kun laite jäätyi . Siihen asti se pelasi kuin tämä tietokone . Aina toimii . Ihan uteliaisuudesta kiinnostaisi tietää sitten kun tulee kylmempi . Olen ymmärtänyt, että pumppu kuin pumppu toimii etelän auringossa ihan moitteettomasti mutta kun tulee talvi ja pakkaset niin alkaa rassaamaan . Tässä kyllä käy kiistatta selville se , että köyhän ei kannata ostaa halpaa . Onni asiassa on se etten ole köyhä . Muuten tulisi kalliiksi . Mihinhän sorsat ovat kadonneet ? Kävin pullakaupassa ja menin sorsalammelle . Ei ainuttakaan sorsaa . Uskomatonta . Vain pari “puliveivaria” päivätorkuilla puistonpenkillä .

  5. ilmari jos toi sun pumppus kerran sulatteli tos-5 niin kyllä se sulattelee kylmemmälläkin jos tyhjiöinti on tehty kunnolla

  6. tosta lämpöpumpun säästöstä otetaan toi lämpöpumpun myyjän säästö esimerkiksi 50% onhan se hieno luku ton saa lultavasti joka pumpulla suomen olosuuhtessa mutta mitä se on euroissa tos nopeeta laskettuna toi 12000kwh vuodessa on noin 100neliön talo siitä ku laskee käyttö sähkön pois noin 7000kwh niin jää tollanen 5000kwh lämmitys kuluihin siitä 50%pois 2500kwh säästö tie sit mikä kwh hinta muilla on mut mulla noin 6,82snt/kwh eli tolla kerrottuna säästö olis vuodessa 170euroa vuodessa noin myyjän cop arvoista en tiedä

  7. Tilanteita on niin monenlaisia ja jos sähkön hinta (siis todellinen hinta siirtomaksuineen veroineen kaikkineen on 6,82cn) mikä on uskomattoman halpa, säästöä ei enempää synny. Kannattaa kuitenkin olla realistinen. Yleensä lämmityskulut yli sadan neliön talossa ovat pyöreästi 100 euroa/kk. Tässä saadaan säästöä. Jossain aiemmassa esimerkissä oli kulut 10 euroa/kk. Siitä puolet todellakin on 5 euroa. Siksi prosentuaalinen säästöesimerkki on parempi koskapa muuttujat muuttuvat. Jokainen voi sitten laskea siitä. Voi kun täälläkin saisi sähköä tuohon hintaa niin antaisin palaa. Täällä hinta sähkölle siirtomaksuineen eli todellisine kustannuksineen on tuplaten. Katsoin hintavertailuna ja se oli edullisin vaihtoehto.

  8. ööö…annappa vinkki mistä saat sähköä tuohon hintaan..kaikkineen kuluineen,vaihdan heti…sit toiseksi tuo sinun lukemat sähkönkulutuksesta jos vaikka otetaan nelihenkinen perhe talo 100-120 neliöö sähkölämmitys
    niin todellinen kulutus pyörii tuossa 18000kwh pinnassa

  9. Ilmalämpöpumppumyyjä

    1.05.2006 klo 18:30
    Öö. Voi kun lukisit tekstini. Sitä ei laskettu millekään pakkaselle vaan oletusarvona käytettiin sitä, että “Jos asunnon lämmityskustannukset ovat tasan 100 euroa”. (Tarkoitan siis kuukaudessa), lämmityskustannukset olisivat vuodessa 12000 euroa eli jaettuna kuukausittain se tekee tasan 100 euroa. Lämmityskustannuksethan voivat olla mitä vaan mutta tässä tapauksessa, että jonkinlainen tulos saataisiin, oli pakko lukita tiettyjä parametreja. Esimerkkinä käytin omia kustannuksiani vaikken sitä maininnut.

    Janne. Kyllä niissä on sisäyksikölle eri puhallusnopeuden säätöjä kuten invertterimallissakin. Ainakin tuossa kyseisessä Panassa on.

    otin tosta näköjään luku virhe olin kyllä kwh vaasan sähköltä yö ja päivä keskihinta

  10. onko kukaan kokeillut lauhdutin osaa nostaa talon harjalle ja aukko yläkerra harjalle ,että osa muuten auringon lämmittämästä kevät/syksy päivän lämmöstä saataisiin talteen, kesän ajaksi huippulämpimien ajaksi luukku voitaisiin tietysti sulkea nimimerkki. tyhmä kysymys

  11. heh olet ihan oikeassa ton kulutuksen kanssa kerro sit toi lämmitys kustannus paljoko menee vuodessa tosta 18000 kwh lämmitykseen niin lasketaan. Vuosi säästö tolla7000kwh:kulutuksesta sais 50% mun sähkön hinnalla 375euroo vuodessa säästöö että kulutus taitaa olla vähän korkeampi sais joka vuosi ostaa uuden halpiksen ja laatuhan paranee koko ajan.

  12. Jope58v
    Vaikka minulle sattuu ja tapahtuu niin odotan innolla josku joku moisen tekisi . Sattuneesta syystä puran nyt pumppua seinältä . En muista , ennustiko joku , mutta sisäyksikkö putosi sitä irtoittaessani . Tulipah todettua , ettei putkistossa enää ollut kylmäainetta jäljellä . Unohdin varotoimenpiteet sen suhteen ja ne olisivat suihkunneet näpeilleni . Mutta voiko mitään niin hullua ajatella kuin nostaa lauhdutin talon harjalle ? Se veisi voiton minunkin “työharjoittelukokemuksista” . Ai niin . Laitteesta lorahti melkein litra harmaata vettä seinälle . Läiskä ei lähde millään .

  13. Kaikki onnistuu oikein tai väärinpäin. Itse laitoin ulkoyksikön ja sisäyksikön vedin putket ja ammattimies laittoi loput paljon säästi kun ei ole peukalo keskellä kämmentä.

  14. Joo niin minultakin . Nyt on laite irti ja putket ja sähköjohdot irti . Koko päivä meni . Tosin lattialle valahtanut harmaa vesi askarruttaa . Tarkempi arvio on , että sitä oli vain puoli litraa . tosin se on harmaata ja aika sitkeästi pysyy . Toivottavasti ei aiheuta kosteusvauriota . Kumpa tuo ulkoyksikön tuuletin olisi pysynyt ehjänä niin siitä saisi hyvän ilmanvaihtimen mutta se pitää sellaista painokonemaista ääntä ja epäilen ettei nukkumisesta tulisi mitään . Ostin nyt uuden kesärengassarjan autooni . vaihdatin rengasliikkeessä ne alle samalla . Olisin vaihtanut itse mutten löytänyt köh köh hallitunkkiani mistään vaikka yleensä säilytän sitä lukitussa varastossani yhdessä renkaiden kenssa . Kipsilevyseinä on nyt ruokottoman näköinen . Yksi iso reikä ja monta pikkureikää . Koitin pakkeloida mutta jälki oli entistä karmeampi . Voisin tapetoida mutta mistä löydän palaa samaa tapettia ja jos käy kuten aiemmin tapiseeratessani ….. jaa no toisaalta , eipä se enää koske ilmalämpöpumppuja mitenkään joten olkoon . Ketä kiinnostaa liisterissä uinut kännykkä tai tapetin sisään litistynyt kärpänen ym .

  15. Ajattelin ottaa koko hyödyn Ultimatemarket sisäyksiköstä ja pistin sen palasiksi. Yllätys oli suuri koskapa laite sisälsi pääasiassa vain kolmea erilaista materiaalia . Nimittäin muovia , styrosta , ja metallia . Kuulitte aivan oikein , styrosta ja aika paljon . Liitokset olivat pääasiassa liimatut ja tarttuivat kynsillä . Napakka isku ruuvimensseliin vasaralla irroitti ne hetkessä . Samalla selvisi (tosin jo aiemminkin) että siäyksikön naukuva ääni johtui pitkämäisen puhallinroottorin laakeriosan kuivuudesta . Ilmeisesti tehtaalla ei olla oltu turhan tarkkoja ja kestovoitelu lienee jäänyt tekemättä . Äkkiä katsoen jälkikäteen sinne ei ole mahdollista enää voiteluainetta laittaa . Paitsi jos osaa porata oikeaan paikkaan reiän oikeaan syvyyteen ja sitten injektioruiskulla siitä sisään . Sen jälkeen toimenpide lienee uusittava usein . Koskapa minulla on nyt aivan toimiva lämmönvaihdin , keksin sille heti käyttöä . Nimittäin minulla on kesähuvilalla saunassa aito puukiuas , Sen ongelmana on ettei ole ole suihkua . Suunnittelin , että voisin upottaa tuon lämmönvaihtimen kiukaan toisessa kyljessä olevaan lämminvesivaraajaan ja kytkeä kylmävesiletkun niiden kautta . Olen kerran kokeillut sitä jo kupariputkikiepillä ja ainoa ongelma oli suihkusuuttimesta tuleva lämpötila . Vesi oli aluksi aivan liian kuumaa ja sitten kun sen viimein sai sopivaksi , oli vesi varaajassa jäähtynyt liikaa ja vesi tuli sitten jo liian kylmänä . Koskapa putket olivat kiepillä niin sain säädettyä veden lämpötilaa upottamalla veteen kieppi kerrallaan . Jotain samaa voisin nyt siis kokeillä tällä lämmönvaihtimella . Minulla on paljon kokemuksia itse suunnittelemistani kierrätystavasta purkamilleni laitteille . Tosin kokemukseni ovat pääasiassa huonoja kuten nyt tuo Ultimatepumppu mutta sitäkin mielenkiintoisempia . Yleensä tapaus seuraa toistansa . Joku väitti jopa odottavansa jatko-osaa pumppukokemuksistani .

    Ajetelin etten kerro tapetoinnistani mutten malta olla kertomatta . Nimittäin tapetoin koko huoneen . Alussa meni aikaa mutta jälki on hyvä . Tosin jokainen tapetti tuli lähes kahteen kertaan mutta tuli silti . Olin noin kolmannessa vuodassa ja seisoin jakkaralla vuota siis kädessänki kun kännykkäni soi . Ajattelin ensin etten vastaa mutta joteinkin sain sitten hivutettua kännykän korvani ja olkapään väliin . No numero oli väärä ja löysäsin vähän ja samalla kännykkä putosi . Olen urheilija ja siksi minulla on nopeat refleksin . Salamana irroitin toisen käteni tapetista (liike mikä myöhemmin kadutti koskapa tapetti repesi) mutta sai kuitenkin vapaassa pudotuksessa olevan kännykän kiinni . Tai siis melkein . Nimittäin nopea kädenliikkeeni vain muutti kännykän kulkusuuntaa pystysuunnasta vaakasuuntaan . Se oli Eriksson T-65. Sitten se kolahti seinään siten että sen suunta sen jälkeen oli vinosti vasemmalle . Siitä se osui kirjahyllyyn ja jatkoi lähes vaakasuunnassa suoraan lattialla olevaan liisteriämpäriin . Se osui aivan keskelle eikä edes hipaissut reunoja . Mieleeni tuli tekemäni kori oppikoulussa . Olin jostain syystä päässyt tyttöjen koripallojoukkueeseen (heillä oli vissiin vajausta) ja tein kaksi upeaa koria . Molemmat siten ettei pallo edes hipaissut reunoja . Ai mutta nyt unohdan kohta aiheen . Mihinkä siis jäinään ? Niin kännykkä ui nyt siis liisterissä . Koskapa kädessäni ollut tapettivuota repesi päätin heittää sen pois ja kiiruhdin liisteriämpärille . Opotin käteni sinne (olisin voinut käyttää ihan hyvin toistakin kättä mutta jostain syystä upotin sinne käden missä oli rannekello) . Huomasin sen sitten kun käteni tuli liisteristä kännykän kanssa . Kännykkä oli aivan liisterissä mutta kotelossa . Ravistin kännykän pois kotelosta ja se oli lähes kuiva . Nopea toimintani pelasti kännykän joka minulla on käytössä tänäkin päivänä . No kello kyllä hajosi mutta se on pikkujuttu .

  16. Jos laskeskelin tässä oikein, niin sähkölaskuni ollessa 210e kuukaudessa, ja olettaen tästä lämmityksen olevan puolet (vaikka se taitaa olla enemmänkin) ja tästä kun säästyisi puolet tekee se 50e kuukaudessa eli pumppu kuolettuisi alle 2 vuodessa. Joka tapauksessa uskoisin pumpun olevan hyvä sijoitus kun ei kalliinpaan ole varaa. Jos sattuisi käymään niin, ettei lämmitys yli -5C:n lämpötiloissa (joka on alhasin missä on päästy testaan toistaiseksi) toimisi ei sekään olisi mikään katastrofi. Kumminkin viilennys toimii ja leudommissa lämpötiloissa saataisiin varmaankin säästettyä lämmityksellä viilennyksen kuluttama sähkö.

    Lämmöntalteenottojärjestelmässä on 2KW:n lämmitin. Jos oletan, että lämmitys kumminkin toimisi talvellakin kannattaisi, varmaan sen toiminta lopettaa, varsinkin kun se tuppaa menemään päälle jo nollan tienoilla. Kuinkahan tämä onnistuisi parhaiten?

    Yleensä ei kyllä tulisi ostettua laitteita, joiden kuuluisi kestää yli kymmenen vuotta Kiinasta, mutta taitavat lähes kaikki pumput sieltä nykyään tulevan. Laitteesta päältä päin näkee kyllä kaksijakoista merkkiä laadusta. Ei ole ihan viimeseen päälle hiottu, mutterit paikallaan vähän miten sattuu (mm. ylimääräinen helisemässä oli kompurassa) ja metalliliuskat putkien ympärillä olivat paikoin vääntyneenä hieman eri asentoon, mutta toisaalta esimerkiksi propelli oli tasapainoitettu pienellä teipin palasella ja laite on toiminut todella hyvin.

    Vielä ehkä Ultimaten puolustukseksi köh köh:in tapauksesta, että sitä laitetta jonka ostit ei nettisivujen tietojen mukaan tulisi käyttää alle -7C lämpötiloissa ja lisäksi talvitoimintavarustus ei tule mukaan vakiona. Pakko kyllä sanoa, että toi 298€ on satu kyllä jättämällä kaikki tarpeelliset varusteet pois. Toivotan parempaa tuuria, mitä sitten ikinä teetkin.

  17. Tarinoita on monenlaisia vähän niin kuin lapsena satuja

  18. köh ….
    lopeta jo juttus sulle satuu niin paljon ,että kohta toivoo että sulle sattuis oikeesti.

  19. tos vaasan sähkön sivuilla on tollanen sähkötohtorin nettitesti sillä pystyy näköjään saamaan aika hyvin kaikki kulutukset että turhaan täs päätäntänssä vaivas ku noin helpolla sen pystyy ton kin laskee eli 100neliön lämmitys kulut olis 560 ecuu vuodeessa siitä puolet 280ecuu olis säästö käytännössä taitaa olla suuremmat jos laskeetaan vaikka mun pumpulla ku kuukauden keski lämpötila on-8 niin pumpun kulutus oli 0.6kwh huone lämpö tollanen 22 astetta jos sähköllä lämmitys kulutus olis noin 1.4kwh teoriassa eli hyötyhän olis noin 2.3 toi on 50neliölle laskettu johon mä saan suoran hyödyn mitä sitten tosta yläkertaa nousee 2neliön reiästä onkin vähä vaikeampi laskea

  20. Hei Ilmari

    Mulla on ollut Ulti S 18 joulukuusta ja on toiminut oikein hyvin. Lämpöä tulee reippaasti vielä -19 asteessa (tosin katkaisen sen pois koska hyötysuhde lienee huono). Munkin laite jääty kerran, mutta se oli tosi kostea – 15 asteinen keli, lisäksi olin leikkinyt lämmityksellä jolloin kuulemma sulatussyksi voi mennä sekaisin. en tiä. Lisäksi mulla kyllä talvivarustus oli laitetty jo tehtaalla.

    Palaan parin talven jälkeen säästöihin kun on dataa. Aika paljon tällä palstalla käytetään energiaa kiinalaisten mollaamiseen ja lasketaan toimittajien antamilla prosenteilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *