Oliko vielä gmailittomia?

Gmail ilmoitti että voisin kutsua taas viisi tuttavaa ilmaissähköpostin käyttäjäksi. Viime kerralla kutsut loppuivat kesken jaellessani niitä Pinserin lukijoille – nyt voisi suorittaa uuden jakotilaisuuden. Kuten tapoihin kuuluu, kutsu tulee tienata tekemällä jokin pieni tehtävä. Toni laittoi kutsua halajavat lukijat kirjoittamaan runoja. Päässä vallitsee kuitenkin edelleen loppukesän tyhjyys, enkä oikein tahdo keksiä hyvää tehtävää…

Nytpä tiedän: kutsut lähtevät niille, jotka keksivät kommenteissa parhaita tehtäviä gmail-tunnuksen tienaamiseen. Ja niille jotka täyttävät näitä tehtäviä. Viisi parasta palkitaan (muista jättää mailiosoitteesi joko kommenttiin, tai jos pelkäät spammereita, laita minulle mailia). Saapa nähdä koska tämäkin lysti loppuu ja kaikilla maailman nettikäyttäjillä on gmail-tunnus :-)

Paratiisin puutarha Meilahdessa

Me kaikki, joilta kukkataulun maalaaminen on jäänyt kesken toivottoman tylsänä yrityksenä, osaamme arvostaa Meilahteen, Helsingin kaupungin taidemuseoon pystytettyä näyttelyä Paratiisin puutarha. Se hehkuu 19. syyskuuta 2004 asti uskomattomissa väreissä ja todistaa, että aihe kuin aihe alkaa elää taitavan kuvataiteilijan käsissä. Näyttelyyn liittyy myös ulos tehty osuus, johon kukkatarhojen lisäksi on rakennettu mm. hauska, kahta teekuppia ja -kannua esittävä suihkulähde.

Kaiken värirunsauden keskeltäkin muuten erottuu etsimättä Hugo Simbergin pieni akvarelli Kuutamomaisema, jonka hän teki nuorena Ruovedellä, Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa. Mystistä valoa hehkuvan akvarellinsa taiteilijana debytoiva Simberg lähetti Suomen taiteilijain näyttelyyn Ateneumiin, jossa aina erehtymätön kritiikki sivuutti sen avuttomana töherryksenä. :-)

Paljon onnea, netti

Elo-syyskuun vaihteessa vietetään taas syntymäpäiviä. Internet liittyy keski-ikäisten joukkoon täyttäessään 35 vuotta. Varsinaisesta syntymäpäivästä voidaan olla montaa mieltä, mutta nyt tulee kuluneeksi siis puoli ihmisikää kahden tietokoneen toiseensa kytkemisestä UCLA:ssa Kaliforniassa.

IRC alkaa sen sijaan vasta päästä murrosiän ohi ja täyttää näinä päivinä 16 vuotta. Itsekin irkkailun loppuvuonna -88 aloittaneena en voi kuin pudistella päätäni. Aivan kuin se olisi ollut eilen.

Historiasta

Folklore.org on saitti joka rakentaa historiankirjoitusta kollektiivisesti:lukijat voivat lisätä tietokantaan omia muisteloitaan. Saitin ensimmäinen projekti, Applen historia, sisältää hienoja tarinoita ajoilta jolloin nörtit olivat rautaa ja ensimmäistä Macintoshia luotiin. [tnx mikolas]

Hiiren tarkkuusajot

Pidätkö itseäsi taitavanakin hiirenkuljettajana? Invisibility-pelissä kuljetetaan hiiren kursoria kentän reunasta toiseen. Jos kosket kentällä olevaan esteeseen tai reunaan, häviät. Helppoa kuin mikä? Entäpä jos et pysty näkemään kursoria?

Vinkki: älä yritä mitään tarkkuusliikkeitä. Rennolla käden heilutuksella tulevat parhaat tulokset. Ihan kuin painelisit Powerpointin nappeja. Kuutostaso on jo hieman hankala. [tnx r0ck]

Internet romahtaa, osa II

Venäläinen tietoturva-asiantuntija varoittelee torstaina tapahtuvaksi ennustetusta Internetiä vastaan suoritettavasta laajamittaisesta kräkkerointihyökkäyksestä. Pahimmillaan koko netti saattaisi hyytyä tuntien ajaksi. Internet Storm Center ja muut tahot (myös Pinseri) suhtautuvat uhkaan lähinnä huvittuneesti.

Jos nyt sattuu kuitenkin käymään niin että bitti lakkaa kulkemasta, kehoitamme ottamaan rauhallisesti, hengittämään syvään ja tekemään jotain sellaista mikä on aina tahtonut jäädä kiinnostavamman surffailun jalkoihin. Minä lupaan siivota työpöytäni. Mitä sinä aiot tehdä?

Ping!

Duunia, unta, juhlapäiviä, vähemmän juhlavia päiviä, lisää duunia, kesäflunssia, singahtelua kaupungista toiseen… ja aika rientää niin ettei aina ehdi blogiinkaan kirjoittaa. Vaan mitäpä siitä: joskus juttuja tulee enemmän, joskus vähemmän.

Otsikko ei kuvasta pään sisältä kovassa rasituksessa kuuluvaa ääntä, vaan pientä elonmerkkiä joita on hyvä päästää silloin tällöin. Täällä siis ollaan!

Lähitulevaisuudessa tiedossa liuta uusia blogeja listalle. Sitä odotellessa voit lepuuttaa silmiäsi komeissa mammatuspilvissä ja karmeimpien rakennusten galleriassa, opetella olemaan luovempi, pelata riippuvuutta aiheuttavaa Proximityä, tutustua Sebastian Cabotin musiikkiin, lukea hiuksianostattavaa Tedin spelunkkeripäiväkirjaa (=luolientutkija) ja jos se ei vielä riitä säikäyttämään, lukea maailmanlopun merkkejä keräilevää TerraMortis-blogia. [linkkejä löydetty sieltä täältä (olen jo unohtanut mistä), kiitokset asianosaisille]

Mistä tunnistat hyvän leffan?

Khilou sen kertoi. Tiedät katsovasi hyvää elokuvaa tai TV-ohjelmaa kun vilkaiset syrjäsilmällä kelloa harmitellen sitä, kuinka vähän on enää jäljellä. En edes muista koska olisin nähnyt viimeksi sellaisen elokuvan.

Tästä päivästä lukien piirrän lomakkeiden kohdassa “ikäryhmä” rastin uuteen laatikkoon. Seuraan mielenkiinnolla miten tämä vaikuttaa mieltymyksiini ja kulutustottumuksiini.

Perseidit

Sääennuste lupailee illaksi suhteellisen selkeää, joten älä unohda käväistä tänä iltana auringonlaskun jälkeen ulkona. Menossa on taas jokavuotinen Perseidien meteorisade.

Tähdenlennot syntyvät avaruudessa olevien pienten hiukkasten törmäyksestä maan ilmakehään. Perseidit ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen jälkeensä jättämästä pölypilvestä, johon maapallo ajautuu kiertäessään aurinkoa hurjalla vauhdilla. Törmäys pölyhiukkasen ja maapallon välillä on vauhdikas – moskat iskeytyvät ilmakehään 59 kilometrin sekuntivauhdilla (yli 200 000 km/h!). Siitä aiheutuu valtaisa kitka joka polttaa hiukkasen samantien poroksi. Maan pinnalla seisova katselija näkee tuloksena komean tähdenlennon.

Tänä vuonna Perseidien pitäisi olla tavanomaista komeampia: avaruudessa meitä odottaa nimittäin kaksi pölypilveä. Toinen on komeestasta jäänyt iso pölypilvi, josta ovat peräisin joka vuosi toistuvat Perseidien tähdenlennot. Tänä vuonna maapallo törmää kuitenkin myös hieman tuoreempaan komeetasta irronneeseen pölykiehkuraan, josta on tiedossa vielä entistä enemmän tähdenlentoja.

Tämän vuoden erikoisnäytös on tulossa nyt ensi yönä maapallon lentäessä tähän tuoreeseen pölypilveen. Meteorisateen tiheimmäksi hetkeksi on laskettu kello 23:54 Suomen aikaa. Puolenyön tienoilla taivaalla saattaa nähdä useita tähdenlentoja minuutissa. Suuntaa katseesi silloin koiliseen.

Perinteinen Perseidien meteorisade on jo nyt käynnissä ja jatkuu vielä joitain päiviä. Tiheimmillään nämä tähdenlennot ovat 12.8. eli tuleviksikin öiksi riittää katsottavaa.

Aivan kuten auton tuulilasiin törmäilevät siipivihalaiset, myös meteorit osuvat maapalloon siltä puolelta joka kyntää avaruuteen jäänyttä pölypilveä. Maapallon “tuulilasi” kääntyy jatkuvasti maapallon pyöriessä. Jos haluat nähdä suurimman määrän vanhemmasta pilvestä tulevia Perseidejä, mene ulos auringonnousun aikoihin koska juuri silloin olet maapallon “etureunalla”. Kaikista näyttävimmät meteorit lentävät kuitenkin ilmakehässä vinosti pitkiä matkoja, eli komeita tähdenlentoja voi nähdä oikeastaan mihin aikaan yöstä tahansa.

[Päivitys yöllä] Muutama komea tähdenlento tuli nähtyä – tosin filmille ei tarttunut kun pari hupsua viirua. Yö ja tähtitaivas olivat sitäkin kauniimpia. Valokuvakansiosta löytyy pari kameran tallentamaa tähdenlentoa.