Sana on vapaa

Vihattu ja rakastettu blogien top-lista on ollut olemassa hieman yli kaksi vuotta ja on sinä aikana ehtinyt synnyttää melkoisen joukon mielipiteitä, suurta draamaa ja ehkä joskus ohjannut jokusen lukijankin uusien mielenkiintoisten blogien pariin.

Parin viikon sisällä – sikäli kuin päivissä tunteja riittää – blogilista tulee kokemaan mullistuksen. Pitkään valmisteilla ollut blogilista.fi korvaa blogilistan, Päivän pamauksen ja top-listan. Vanhojen tuttujen toiminnallisuuksien lisäksi uudet sisuskalut mahdollistavat joukon monipuolisempia toimintoja, kuten kunnollisen hakemiston, sanahaun ja luokittelut. Ja tapoja listata blogeja mitä moninaisimpiin järjestyksiin.

Mutta mitä nämä järjestykset ovat? Tilatuimpien blogien lista (ja mahdollisuus jättäytyä siitä pois) tulee säilymään, mutta sen ei tarvitse olla ainoa totuus siitä mitä blogistanissa tapahtuu. Nyt on oikea aika kertoa mielipiteitä, miten haluaisit nähdä tuhansien blogien yhteisöä järjestettävän. Kaikkia ideoita en lupaa toteuttaa ainakaan heti, mutta jokainen ajatus maustaa päässäni pyörivää koodikeittoa.

Niiltä, jotka odottavat listalle pääsyä tai vastauksia palautteisiin, toivon vielä lisää kärsivällisyyttä. Työkiireet ovat saaneet päivät kulumaan ohi ennenkuin olen ehtinyt edes ajatella blogeihin liittyviä asioita, saatika sitten lukea, kirjoittaa tai käsitellä postia.

50 thoughts on “Sana on vapaa

  1. Ei ehkä kannata pyrkiä siihen, että jokainen blogi välttämättä kuuluisi mihinkään luokkaan, eikä varsinkaan pyrkiä määrittelemään luokkia ennalta.

    Suurehko osa blogeista on yksinkertaisesti vain verkkolokeja (sanottaisiinko englanniksi vaikka basic log), joissa on erilaista sisältöä vaihtelevissa määrin.

    Osassa, mutta ei välttämättä kaikissa, voi olla erityisiä teemoja, ja niitä voidaan tarvittaessa ehkä parhaiten ilmaista blogiryhmiä perustamalla tai mahdollisesti itse valituilla avainsanoilla.

    Tarpeellinen luokitus sen sijaan voisi olla esim. nykyistä top-listaa selatessa se, onko blogia päivitetty pitkään aikaan. Mutta jos blogilista ja top-lista jotenkin yhdistetään, niin ehkä tämä tuleekin mukaan.

  2. Tuli tuossa mieleeni, että kun Pinseri on ollut niin paljon esillä medioissa, voisit lähettää uudesta osoitteesta tiedotteen STT:lle.

  3. Asiasanoissa (eli avainsanoissa eli tageissa) kannattaisi suomen kielen taivutusongelmista huolimatta lähteä vapaamuotoisista, kirjoittajan itsensa määrittelemistä avainasanoista kömpelön ja rajoittavan valmiin listan sijaan. Jos ja kun omia avainsanojaan voi muuttaa, ratkeavat nuo eri kirjoitusmuodoista syntyvät ongelmat pikkuhiljaa itsekseen käyttäjien siirtyessä suosimaan käsitteen vakiintunutta muotoa, eli ylläpitoa ei sittenkään tarvitsisi kiusata käsitteiden yhdistelyllä.

    Vapaamuotoiset asiasanat mahdollistavat myös individualisteille ja semanttisille pilkunviilaajille vapauden kuvailla blogiaan juuri haluamillaan termeillä. Tahattoman hajaannuksen välttämiseksi avainsanat voisi ohjeistaa ilmoitettavaksi aina sanan perusmuodossa.

  4. Kannatan vähän samanlaista järjestelmää kuin nykyään Bloggerin profiileissa.

    Jokainen voisi ihan itse kirjoittaa avainsanansa, mutta tilassa jossa ne lisätään, saisi nähdä listan jo olemassaolevista sanoista. Listasta kun tarkistaisi, ei tulisi päällekkäisyyttä.

  5. Taivutusmuotojen tunnistamiseen voisi käyttää morfologista analysaattoria. Se tunnistaa sanojen perusmuodot kieliopillisten periaatteiden mukaan. En ole tosin löytänyt mistään ilmaista suomenkielistä analysaattoria.

    Englanniksi moinen järjestelmä on nimeltään “morphologic analyser ” tai “morphologic disambiguator”

    Jossainpäin webiä oli webbipohjainen järjestelmä, jota sai testata ilmaiseksi. tuntui toimivan aika hyvin.

    En ole kuitenkaan mikään kielitieteilijä, eli korjatkaa asiantuntijat ylläolevaa, mikäli olen väärässä!

  6. Yksinkertaisen epätekninen ratkaisu avainsana-asiaan: samik voisi jakaa ylläpitovastuun taakkaa sanojen luokittelussa jonkun sorttisille moderaattoreille? Ei mulle. :)

  7. Käyttäjille vain vastuu. Jos ei osaa poimia jo ilmaistujen sanojen listasta omaansa vaan keksii turhaan oman päällekkäiskategoriansa, ansaitsee jäädä eristyksiin.

    Joku totaalisesti epäonnistunut Blogit.fi on hyvä esimerkki siitä, ettei toimittaja- tai vastaava raativetoisuus vain kerta kaikkiaan toimi netissä, jonka perusolemus on avoimuus.

  8. Luulisin, että luokittelu tulee olemaan varsin front-loaded kuitenkin, eli suurin vaiva tulee olemaan ensimmäisten viikkojen aikana. Silloin ei ehkä välttämättä tarvitse nähdä kauheasti vaivaa luokittelujärjestelmän rakentamisen suhteen – keskinkertainen systeemikin on parempi kuin ei mitään.

    Isompi vaiva tulee olemaan blogien lisäämisen ja hallinnan puolella, joka olisi syytä saada mahdollisimman käyttäjävetoiseksi.

  9. Toivottavasti muistetaan myös sääntö: If it ain’t broke, don’t fix it. Eli vanha kunnon perus-top-lista pääosin sellaisenaan toiminnallisuuksineen myös säilyisi, vaikka käyttöön tulisi myös uusia hilavitkuttimia.

    Perusidealtaan, monista saamistaan moitteistaan huolimatta, Top-lista on aika tehokas väline löytämään ja nostamaan kiintoisia blogeja esiin. Ja mitä useampi käyttäjä-pamauttaja sitä käyttää, sitä tehokkaammin se seuloo esiin hyviä blogeja. Ihan oikeasti, ei mitään täydellisen helmiä suureen massaan vetoavia blogeja ole kovin alhaalla listalla. Kyllä ne sieltä seuloutuvat. Annetaan nyt sentään vähän krediittiä suuren massan kollektiiviselle arvostelukyvylle! ;-)

    Kiitokset samikille hienosta ja arvokkaasta vapaaehtoistyöstä.

  10. Yhdyn kaikkeen kiitokseen. Jos top-lista säilyy, mielestäni päivitystiheydellä voisi olla suurempi paino. Päivittämättömyys pudottaisi sijoitusta nopeammin kuin nyt. Dynamiikka on kiinnostavaa ja innostavaa. JM

  11. Tänne sopii kaikki mutta jos kun ehdotuksia pyydetään niin ne muutamat selkeästi enemmän forumit kuin blogit blogilistasta pois. Ja sehän on helppo määritellä; julkaisualustana forum = forum ja blogiohjelma tai vastaava = blogi.

    Lisäksi kannatan jo mainittua päivitystiheyden näkymistä selkeämmin suhteessa listasijoitukseen, yli 3kk sitten päivitetyt voisi vaikka automaattisesti pudottaa uudelleen aktivoitumista odottavien osastoon.

    Pamauttamispisteitä voisi vastavuoroisesti vähän höllentää, nythän täytyy omassa pamautuksessa käydä käytännössä useamman kerran päivässä jos haluaa omalta osaltaan pitää pamautettujen blogien pinnat maksimissaan.

    Ja vielä kun alkuun päästiin… ikäraja blogeille edellytyksenä listalle pääsyyn. Jokainenhan alussa sitä linjaansa kuitenkin hakee. Mikä sopiva ikäraja olisi, siitä voisivat sanoa mielipiteensä ne ketkä täällä kauemmin ovat olleet ja tietävät keskiarvon sille, mikä on pian lopahtavaa alkuinnostusta ja milloin “blogi on tullut jäädäkseen”.
    Kyse ei siis olisi uusien sorsimisesta vaan siitä että näin ehkä osaltaan vähenisi Samin työpaine ja ne blogit, jotka sammuvat jo alkuunsa, jäisivät pois listaa kuormittamasta.

  12. Pistänpä oletettavan työlään kuuloista ideaa, jonka eteen en kuitenkaan itse ole valmis juuri pistämään tikkua ristiin, mutta jospa löytyisi joku tämmöisestä kiinnostunut: Blogien arvosteluja. Kerran viikossa (tai jotain) aina yhden blogin tarkastelua ja analyysiä. Miksi kannattaisi seurata, tai miksi ei.

  13. bgt: eikö tuohon olisi helpompikin ratkaisu: perustaa vain itse blogin, jossa arvostelee haluamiaan lajikumppaneita.

    Blogilista on niin hieno ja kätevä juttu, että sen ei soisi tukehtuvan liikaan jäykkyyteen ja suunnitelmallisuuteen. Sensuuriraadista puhumattakaan.

  14. Blogilista.fi:llä näyttää olevan jo liki 400 käyttäjää marraskuussa. Ihan hyvin, ottaen huomioon että näistä 398 ei ole päässyt suljettua etuovea pidemmälle :-D

    Yrittäkää malttaa. Ennakoitu julkaisupäivä on 7.12. sikäli kuin asiat loksahtavat kohdalleen (ja pystyn työkiireiltäni oikeasti koodailemaankin jotain).

    Ja kiitoksia myös toiveista ja vinkeistä! Jotkut ovat hälventäneet epäilyksiäni, toiset tuoneet uusia tuoreita ajatuksia ja osa on laitettu korvan taakse tulevaisuutta varten.

    Lisääkin saa edelleen kirjoittaa tähän alle.

  15. Mielellään mahdollisuus suodattaa ne jotka kirjoittavat omalla nimellään ja mahd. esittelevät itsensä muutenkin. Pidän oikeista ihmisistä, joiden ei tarvitse piiloutua nimimerkkien taakse.

  16. Petri: Mitenkäs kategorisoit minut? Piiloudunko nimimerkin taakse, kun nimeni ei ole tässä tekstissä, mutta nimimerkkiäni klikkaamalla pääset blogiini, jossa nimeni löytyy?

    Entä piiloutuuko Danny nimimerkin taakse? Tuntisitko paremmin Ilkka Lipsasen? — Kyllähän hän tavallaan piiloutuu, mutta itse asiassa arki-ihmisenä hän asioidessaan piiloutuu itse asiassa oikean nimensä taakse: Kun on riittävän kuuluisa, on joskus tuskallista yrittää elää normaalia elämää, jolloin on parempi etteivät ihmiset heti tunnista taiteilijaksi.

    Mikä siis on kenenkin todellinen nimi? Mitä se tarkoittaa?

  17. Miten olisi oma top-lista niille, jotka ovat olleet listalla kolme kuukautta tai vähemmän? Uusien blogien läpikäyminen on aikamoinen urakka, ja tämä voisi helpottaa parempien blogien valitsemista.

    Ja juu, määrittelen tässä nyt “enemmän tilattu == parempi” noin tarpeeksi suurella tarkkuudella, koska niissä on tarpeeksi suuri korrelaatio ensimmäisen klikkauspäätöksen tekemiseen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *