Keskiviikkona päivällä sain rompun, jossa olivat niskastani tiistaina napatut magneetti- ja röntgenkuvat jpeg-kuvina. Wow, nykyaikaista! Kiroiltuaan rompun kummallista web-käyttöliittymää ja katseltuaan kuvia lääkäri antoi tylyn tuomion. “Menet samantien yliopistollisen keskussairaalan ensiapuun”. Olin ällistynyt – en tuntenut itseäni niin sairaaksi. Se ei ollutkaan pöpö.
Torstai. Nukutusaine juoksi kämmenselästä päähän kahdessa sekunnissa ja poltteli tullessaan. Silmissä sameni. Ehdin ajatella puoli ajatusta ja sitten tuli pimeys. Kirurgi kävi toimeen ja korvasi auki purskahtaneen välilevyn muovilla. Jos olisin saanut valita, olisin ottanut titaania – metallilevy niskassa olisi kuulostanut miehekkäältä. Parin tunnin päästä herätys tuntui samalta kuin olisi ottanut nokoset sohvalla (“koska syödään?”).
Perjantai. Taas kotona! Niska tuntuu suhteellisen normaalilta, mutta en oikein vielä osaa olla sen kanssa. Entäpä jos hajotan sen vääränlaisella liikkeellä? Lääkäri lohdutti että näin ei ole tapahtunut vielä kenellekään. Tietokoneen kohtuukäyttö sallittua (lääkärikin lukee Pinseriä: “ei sitä voisi sinulta kieltää”). Suuret propsit lääkäreille ja hoitajille.
Onneksi en luvannut deadlinea blogilistalle.
Uijui, kuulostaa kipeältä… Kuinka välilevy voi purskahtaa niskasta auki? Joka tapauksessa: pikaista paranemista!
Aika rajua. Koita parantua joutusasti! (Sairaslomalla onkin sitten hyvää aikaa vääntää blogilistaa.. ;)
Pullistunut välilevy lienee liki kansantauti Suomessa. Purskahtaminen kuvaa parhaiten sitä millaisen käsityksen itse sain tuon kiusankappaleen käyttäytymisestä.
Kiireellisen tuosta hommasta teki se, että pullistuman tiellä sattui olemaan hermoja.
Minkälaisia oireita tuollainen vika aiheutti?
Huh huh. Paranemisia. Älä niissä turhanaikaisissa blogilistasäädöissä uutta niskaasi vaaranna.
Antti-Juhani: kun kivun lisäksi raaja tai lihas lakkaa toimimasta odotetulla tavalla (et esim. pysty nostamaan kättäsi), on aika mennä lääkäriin. Näin kävi siis minulle.
Siitä se kyborgiksi muuttuminen lähtee. Yksi levy kerrallaan. Pian on robotti koko mies.
Pakkohan tämä oli sanoa.
Hehe, Samik vaan runoilee monimutkaisia ja mielikuvituksellisia selityksiä blogilistan viipymiselle ;-)
Äh, onhan se teflonkin muovia ja se on kuitenkin aika kewl ainetta kyborgille. “Teflonkuorrutettu kääntövarteni väsähtää” on paljon paremman kuuloista kuin “on toi niska vähän pipi”.
Koitas parannella itsesi – parempi blogilista keväällä kun päätöntä menoa!
Varo ettei pää putua. Syksymmällä piti miettiä tohtorilla käyntiä kun kädet olivat jatkuvasti puuduksissa. Olinkin sitten vaan kieroon kasvanut ja niksautus ehjäsi. Ei sitten laitettu uutta osaa avaruusmateriaaleista, ehkä parempi niin.
Tervehdystä.
Parane pian Sami.
Mulla on ollut myös niska- ja päänsärkyä. Johtuu ainoastaan tästä netissäroikkumisesta.
Ajatushan se tärkein on, ei se että lähettää kortin. Mutta jos olisin lähettänyt kortin, olisin lähettänyt tämän.
http://www.sairaanhoitajaliitto.fi/huvi_hyoty/sahkoinen_postikortti/toivotuksia/?IMAGE_NUM=12564
Paranemisia!
Otahan iisisti.
Estottomasti pikaista paranemista! Onneksesi tuo diagnoosi osui kertalaakista oikeaan – itselläni vaati huomattavaa jääräpäisyyttä ja vääntämistä. Muistekee nuoremmatkin reippailla riittävästi ;)
Vai että välilevy… tietäisippä mitä ne sinne oikein asensivat..
Nyt sinut voidaan paikalliostaa mistä tahansa tämän “leikkauksen” jälkeen.
Pinseri näet uhkaa maailman mediamahteja, ja tahtoivat sinut talutusnuoraansa.
Hei Samik,
millainen mahtaa olla tuollaisen operaation jälkeinen hoito niskalle?
Täytyykö sitä pitää liikkumattomana niskatuen avulla vai päinvastoin liikuttaa oikein urakalla? Onko siinä särkyjä, särkylääkitystä, fysikaalista hoitoa myöhemmässä vaiheessa ?
Terveisin nimimerkki “koko yläkroppa purskahtamistilassa”
E.K: operaation jälkeen tulee elää aika normaalisti. Niskatukia ei tarvita eikä niitä edes suositella. Päätä tulee liikutella kuten tavallisesti, mutta niskan ääriasentoja ja erityisesti pitkälle taaksepäin taivuttamista tulee välttää.
Tiettyjä rajoituksia on: ei saa nostaa mitään yhtä kiloa raskaampaa, samoin äkkinäiset liikkeet ja raskaat työt ovat kiellettyjä. Lumenkolauksen, kauppakassien kantamisen ja Totin ulkoiluttamisen hoitaa siis tammikuussa Riitta. Makuulle tulee asettautua varovasti.
Tietokonetta saa käyttää ja autolla ajaa, mutta istuma-asentoon tulee kiinnittää huomiota. Käytännössä koneen ääressä jaksaa olla vain pienehköjä hetkiä kerrallaan, sitten täytyy taas kerätä voimia.
Toipuminen ja sairasloma kestää kuukauden verran.
Lihassärkyä ja arkuutta on jonkin verran, mutta ei mitään sellaista jota ei buranapilleri pystyisi hoitelemaan.
Fysioterapiaa tarvittaneen vaurioituneen hermon tervehdyttämiseen, mutta sen tarvetta tutkiskellaan sitten myöhemmin.
Kiitos vastauksesta:) Nuo tuntuvat oikeinkin inhimillisiltä ja järkeviltä hoito-ohjeilta.
Pikaista toipumista.
missä digikuvantamista harrastetaan on mahdollista kyllä tosiaan saada kuvat cd:llä. ja toisinaan vanhat filmikuvat muutetaan digimuotoon. terveyskeskuksissa tätä huvia vähemmin – sairaaloissa enenevissä määrin.