Kuumat blogit

Kuulutuksen koulutusohjelman kuukausiliite (ei sukua sille toiselle liitteelle) kirjoittaa:

Tämänpäiväisessä [Helsingin Sanomissa] sivulla B7 kerrotaan otsikolla “HS-blogit kiinnostivat”, että blogien suosiota mittaavan Blogilistan (www.blogilista.fi) “Kuumalla listalla” oli sunnuntai-iltana kymmenen kiinnostavan uuden blogin listalla kahdeksan Helsingin Sanomien blogia.

Onkos Kuuma lista nyt sitten Valtakunnan Virallinen Lista? :-)

Hakemistoluokat ja niiden selitykset

Blogilistan hakemistossa alkaa olla jo aika mukavasti luokituksia. Nyt kun luokitukset näkyvät muuallakin (esim. etusivulla blogien tietojen yhteydessä), ennustan että niiden merkitys tulee jatkuvasti kasvamaan. Pelkkä luokituksen nimi kertoo kuitenkin kovin vähän itse luokituksesta ja sen tarkoituksesta, ja siksipä lisäsin jokaisen luokan etusivulle linkin luokan tarkempaan kuvaukseen.

Katsotaanpa esimerkiksi blogiluokkaa Koirat. Luokan nimen perästä löytyy linkki nimeltään “Luokan kuvaus”, joka johtaa kuvaukseen Koirat-luokasta. Tarkoitus on, että jokaisella luokalla olisi selitysteksti.

Asiassa on vain yksi pieni mutta. Blogialuokkia on nimittäin nykyisin jo 2222 kappaletta (juuri äsken laskettu lukema), enkä pysty yksin keksimään niille kaikille kuvausta. Tässä vaiheessa kuvaan astuttekin mukaan te siellä ruudun toisella puolella. Luokkien selitykset on nimittäin sijoitettu BlogiWikiin, jossa jokaisella käyttäjällä on mahdollisuus editoida selitystekstejä. Jos (ja kun) törmäät luokan selitystekstiin, jota ei ole vielä olemassa, BlogiWiki ehdottaa sellaisen tekemistä.

Luokan selitystekstin luominen on yhtä helppoa kuin palautelomakkeen täyttäminen, joten nyt jokainen luokan perustanut (tai muuten vain aktiivinen osallistuja) muokkaamaan omien luokkiensa selitystekstiä. Jo tehtyjä selitystekstejä voi muokata edelleen klikkaamalla linkkiä “Muokkaa” selitystekstin ikkunassa.

BlogiWiki käyttää samaa ohjelmistoa kuin Wikipedia, joten voit luntata sivujen muokkausohjeita suomenkielisen Wikipedian sivuilta.

Tunti juhannusta kohti

Talviaika saapuu. Laskeskelin juuri huvikseni, että tästä huushollista löytyy vähintään 36 kelloa jotka pitäisi taas kerran huolehtia eri aikaan. Enkä edes laskenut tuohon mukaan pöytälaatikon pohjalla käyviä rannekelloja ja käytöstä poistettuja vempeleitä, vaan kellot joista oikeasti katsotaan aikaa tai jotka tekevät asioita kellonaikoihin liittyen. Noista n. 15 pitäisi periaatteessa osata säätää itse itsensä (mutta en menisi luottamaan siihen).

Ennustan, että kellonaikojen säätö tulee tapahtumaan hiljalleen väärää aikaa käyvien kellojen tullessa vastaan. Viimeisetkin aikaraudat löytänevät oikean aikansa jouluun mennessä…

Saapa nähdä osaavatko Pinseri ja Blogilista kääntää itse kelloaan.

Blogi- ja huijariasiaa

Blogilista lähestyy 3000 listalle ilmoittautuneen blogin maagista rajaa – ei kulu varmaan montakaan päivää ennen kuin pääsemme juhlistamaan tasanumeroita.

“Siis mitä?! Eikös Blogilistan kolmattatuhannetta blogia jo juhlittu pari viikkoa sitten?”, kuulen hämmentyneen lukijan huudahtavan.

Aivan oikein, kyllä juhlittiin. Mutta asialle on selitys. Blogimäärä väheni syyssiivouksen johdosta: poistin listalta muutamia satoja blogeja, jotka olivat antaneet latausvirheitä viikkokausien ajan. Vähemmän turhaa kuormitusta tarkistusohjelmalle ja parempia selailufiiliksiä käyttäjille. Kaikki voittavat!

Yön uutistarjonnasta pisti silmään otsikko, jonka tuloa olinkin jo ounastellut: Sähköpostissa liikkeellä oleva huijausviesti yrittää saada Nordean päätepankin käyttäjiä ansaan. Maailmalla tällaiset viestit ovat jo arkipäivää, mutta kyseessä lienee ensimmäinen kerta kun Suomessa lähetetään huijausviestejä.

Tyypillinen huijausviesti näyttää hyvin autenttiselta ja sisältää jonkinlaisen uhkakuvan. Tässä esimerkki viestistä, jollaisia ropisee postilaatikkooni useita kertoja päivässä.

We recently have discovered that multiple computers have attempted to log into your Fox Communities Credit Union Bank Online Banking account, and multiple password failures were presented before the logons. We now require you to re-validate your account information to us. If this is not completed by October 14, 2005, we will be forced to suspend your account indefinitely, as it may have been used for fraudulent purposes. We thank you for your cooperation in this manner.

Sähköpostissa varoitetaan että viestin saajan tilille on murtauduttu, salasana täytyy vaihtaa tai henkilötiedot vaativat päivittämistä. Käyttäjä yritetään houkutella klikkaamaan sähköpostin mukana tullutta linkkiä, joka tuo näkyviin aidolta näyttävän sivuston. Tänne olisi sitten tarkoitus syöttää käyttäjätunnus ja salasana. Mutta sivu kuuluukin rikolliselle, joka poimii tunnukset talteen ja käyttää niitä hyväkseen, vaikkapa tyhjentämällä pahaa aavistamattoman käyttäjän tilin. Tätä kutsutaan phishing-hyökkäykseksi. Yleensä niitä lähetellään summamutikassa niin monelle vastaanottajalle kuin mahdollista. Minulla ei ole tilejä amerikkalaisissa pankeissa, mikä ei estä tällaisen mailitulvan jatkuvaa vyörymistä postilaatikkooni.

Suomessa verkkopankin tietojen kaappaus ei ole ihan yhtä helppoa, sillä päätepankit käyttävät kertakäyttöisiä salasanoja (jep, ne avainlukulistat jotka tuppaavat olemaan aina hukassa). Tunnuksien vääriin käsiin joutumisesta ei siis todennäköisesti aiheudu valtavia taloudellisia tappioita, mutta kuka tietää mihin tarkoituksiin jo niitä tavallisiakin tunnuksia vielä voi käyttää.

Tämä tarkoittaa, että suomalaistenkin sähköpostin käyttäjien tulee valpastua: Postilaatikkoon voi koska tahansa tupsahtaa aidolta näyttävä, suomenkielinen ja vakuuttava viesti, joka pyytää luovuttamaan salasanoja tai muuta luottamuksellista tietoa. Ole siis tarkkana, älä paljasta tuntemattomille tietojasi.

Phishing-hyökkäyksen torjuminen on helppoa – täytyy vain opetella ulkoa pari tärkeää sääntöä:

  1. Pankit, luottokorttiyhtiöt tai vastaavat eivät koskaan pyydä verkkopankkitunnuksia tai muita luottamuksellisia tietoja sähköpostitse eivätkä lähetä kutsuja “uudelleentunnistautumaan”.
  2. Kun olet siirtymässä pankkipalveluihin, älä siirry sinne klikkaamalla linkkiä. Kirjoita sen sijaan verkkopankin osoite selaimen osoitekenttään. Näin et joudu väärennettyjen linkkien uhriksi.

Näillä ohjeilla vältyt suurimmalta osalta huijausyrityksistä.

PS. Hesarilta vihjaisivat, että saattaisin olla kiinnostunut Tekkiblogista, nörttien leluja arvioivasta uutuudesta. Ja siinäpä olivatkin oikeassa. Lisätkääpä se nyt nopeasti Blogilistaan, että voin alkaa lueskelemaan tekkiasioita säännöllisesti! Ettei tarvitse itse lisätä :-)

Mars-show

Säätiedotus lupailee sään lämpenemistä ja pilvien hälvenemistä viikonlopun alkajaisiksi. Mikä onkin hyvä asia, sillä tänä viikonloppuna kannattaa taas ihailla taivaalla kelluvaa punaista planeettaa.

Planeetta Mars on tullut taas kiertoradallaan siihen pisteeseen, että se paistaa poikkeuksellisen kirkkaasti. Edellinen Mars-näytelmähän oli pari vuotta sitten ja seuraavaa kirkastumista saadaankin odotella toistakymmentä vuotta, eikä planeetta enää silloin ole yhtä näyttävä kuin nyt (siihen meneekin jo 60000 vuotta).

[Nasa, CNN]

Pinserin meemi

Tottahan sitä täytyy myös itse omat meeminsä tehdä (ks. edellinen juttu). Lueskelen päivittäin uusia blogeja, joten neloskohta oli helppo. Kommenttejakin kirjoittelen jatkuvasti, joten kolme tuli täyteen tuosta noin vaan. Linkkauksen ansaitsevat Pinkkiksen Onevice mitvitin toivoman listapippelin ansiosta sekä Laiteblogi, joka on juuri tällaiselle vekotinhamsterille sopiva. Uudeksi tilaukseksi katsastin enfp-kategoriasta Elämää ratin takana -nimisen blogin. Näytti hauskalta. Kas noin!

1-2-3-4

Aiemmat ohjeistukset kiinnittivät ihan mukavasti huomiota, joten jatketaanpa tänäänkin Blogistanin Virallisia Määräyksiä. Täten lasketaan liikkeelle uusi meemi nimeltään “1-2-3-4”. Siihen osallistuminen on pakollista.

Tiistaina, tai välittömästi tämän tiedon saatuaan, kukin Blogistanin kansalainen

  • Käy lukemassa neljää sellaista blogia, joissa ei ole käynyt aiemmin (tai ei muista käyneensä)
  • Kirjoittaa kommentin kolmeen sellaiseen blogiin, joissa ei yleensä käy kommentoimassa
  • Kirjoittaa blogiinsa jutun, jossa linkittää kahteen sellaiseen blogiin, johon sivulla ei ole vielä linkkiä
  • Tilaa suosikkeihinsa yhden uuden blogin top100-listan ulkopuolelta
  • Levittää tietoa tästä meemistä eteenpäin

Aiemmin käymättömiä blogeja löytyy Blogilistan hakemistosta, top-listoilta ja etusivulta. Tähän juttuun kommentointia ja linkittämistä ei lasketa (tosin se on erittäin suotavaa).

Uuden top-listan uudet ilmiöt

Uusi koekäytössä oleva top-lista on tuonut odottamattoman efektin lukijoiden keskuudessa: aiemman jutun kommenteissa parikin käyttäjää kertoi alkaneensa vältellä tuntemattomien blogien klikkaamista jotta nämä blogit eivät suotta nousisi top-listalla. Tämä sotii nyt hieman koko uuden listan ideaa vastaan, koska klikkauslaskurin tarkoituksena on nimenomaan nostaa listalle muitakin kuin kärjessä jo valmiiksi olevia blogeja. Onko tämä yleisempääkin? Täytyykö listalle kehitellä jonkinlainen karmalaskuri, tapa antaa plus- ja miinusääniä blogeille?

Huomasin muuten eräässä blogissa toisenkin efektin: joku oli korvannut blogissaan suoran blogiin johtavan osoitteen klikkauslaskurin osoitteella. Tarkoituksena käsittääkseni tarjota linkatulle blogille sen ansaitsemat klikkaukset, vaikka blogiin siirryttäisiinkin sivupalkin tai jutussa olevan linkin kautta. Tuo on hyvin hieno ele, mutta valitettavasti tässä tapauksessa ihan turha. Blogilistalla olevat laskurilinkit ovat nimittäin kertakäyttöisiä, eikä niiden kopioimisesta omalle sivulle ole linkatulle blogille mitään hyötyä (eikä tosin haittaakaan). Linkki kyllä toimii normaalisti, mutta sillä ei ole vaikutusta tilastoihin. Tähän asiaan on tulossa ihan toisenlainen ratkaisu, sillä Blogilistan tarkoituksena ei ole rohmuta itsekkäästi kaikkia linkkauksia itselleen vaan kannustamme edelleen linkittämään toisiin blogeihin myös oman blogin sisältä, käyttäen blogien normaaleja osoitteita.