Montako blogia Suomessa on?

Matti Lintulahti väitti Media=Blogissa Suomessa olevan 172000 blogia. Laskelmat perustuvat eri bloggauspalveluiden ilmoittamiin kävijämääriin. En kuitenkaan sulata tuota lukua nielemättä, vaikka noin komeasta käyttäjämäärästä saisikin hienoja lööppejä.

Matti esitti minulle jutussa myös minulle kysymyksen Blogilistan kävijämääristä ja olinkin vastaamassa blogin kommenteissa. Jutusta tuli kuitenkin sen verran pitkä, että ajattelin julkaista sen täällä Pinserissä koska asia kiinnostanee muitakin.

Kysymys kuului siis näin:

Lopuksi heittäisin Samille pari kysymystä – liekö kehitys Blogilistalla samansuuntaista kuin sen ulkopuolella:

1. Kuinka paljon Blogilistalle ilmoitettujen blogien määrä on kasvanut näiden neljän kuukauden aikana?
2. Kuinka paljon Blogilistan blogeista on MSN Spaces -blogeja?

1.6.2005 listalla oli 1985 blogia, tällä hetkellä 3016 kappaletta. Tähän ei ole laskettu mukaan blogeja, jotka on poistettu listoilta omistajan tai ylläpidon toimesta.

MSN spaces -blogeja listalta löytyy 42 kpl, Vuodatus.net -blogeja 314 ja Livejournaleja 124.

Takerrun kuitenkin jutussa ilmoitettuihin bloggauspalveluiden ilmoittamiin blogien määriin, aivan kuten muut juttua jo aiemmin kommentoineet.

Minua arveluttaa, että voiko jokaista 133000 suomalaisesta MSN spacesta kutsua blogiksi. Loin itselleni juuri oman Spacen. Koska minulla oli jo Hotmailin ja Messengerin kautta Passport-tunnus, se tapahtui parilla klikkauksella. Lisääntyikö Suomen blogien lukumäärä yhdellä?

Entäpä sitten muut blogintyyppisiä palveluita tarjoavat sivustot, eikö nekin pitäisi laskea mukaan blogien määriin? Minulta löytyisi esimerkiksi Yahoo 360, Flickr, kaksi erillistä Slashdot-journalia, vähintään viisi opetus-, demo- ja kokeilukäyttöön avaamaani Blogspot-tunnusta ja lukuisa joukko sellaisia joita en juuri nyt muista.

Luulen että noiden bloggauspalveluiden ilmoittamiin raakoihin lukemiin täytyy suhtautua pienellä varauksella (tai ainakin kertoa tarkasti mitä pitää blogina).

Reiluuden nimissä täytyy tietysti katsoa nyt kriittisesti myös Blogilistan statistiikkaa. Määritellään ensin blogi aktiiviseksi vaikka jos siihen on kirjoitettu edellisen 3 kk aikana.

Tällä tavalla laskettuna aktiivisia blogeja on n. 2500 kpl eli noin 83% listan blogeista.

Kaikki heinäkuun alun jälkeen listalle lisätyt ovat kuitenkin tämän laskentakaavan mukaan automaattisesti aktiivisia. Jos lasketaan aktiivisuus niistä blogeista, jotka on lisätty listalle ennen heinäkuun alkua, päästään prosenttilukuun 76%.

Jotkut saattavat päivittää harvemminkin kuin kolmen kuukauden välein. Puolen vuoden sisällä blogeista näyttää olevan päivittynyt 93%.

Jos jälleen poistetaan edellisen puolen vuoden aikana lisätyt blogit, voidaan todeta että 89% blogilistalaisista päivittää vähintään puolen vuoden välein.

Lasketaan vielä erikseen kolmen kuukauden aktiivisuus yllämainituille palveluille (tässä ei siis mukana heinäkuun alun jälkeen lisättyjä): MSN 95%, Vuodatus.net 98% ja Livejournal 85%.

Rohkenen epäillä että MSN:ssä Spaces-tilan luoneiden aktiivisuusprosentti ei kuitenkaan ole 95%, joten jo mieleen tullut ajatus siitä, että vain 0,03% MSN:ssä bloggaavista olisi ilmoittautunut listalle ei välttämättä pidä paikkaansa.

Kysyin vuodatus.netin ylläpitäjältä Tuomas Rinnalta kommenttia hänen palvelussaan olevien bloggaajien aktiivisuudesta. Palveluun ilmoittautuneista 2059 blogista aktiivisia (3 kk sisällä päivitettyjä) oli 1091 kappaletta.

Tästä voitaisiin lähteä laskemaan ajatusleikkiä: Blogilistalla aktiivisia Vuodatus.net-blogeja on 98% listalle ilmoitetuista 314:stä eli 307 kpl. Eli 28% Vuodatus.netin aktiivikäyttäjistä on ilmoittanut bloginsa listoille.

Jos blogilistalla olisi 28% aktiivisista MSN Spaces-blogeista, MSN:llä voisi laskea olevan 150 aktiivista suomalaista blogia. Saman laskukaavan mukaan aktiivisia suomalaisia Livejournaleja olisi 442 kpl.

5 thoughts on “Montako blogia Suomessa on?

  1. Jos tarkkoja ollaan, en väittänyt, että Suomessa on 172 000 blogia, vaan että blogeja on kaiken kaikkiaan perustettu 172 000 kappaletta.

    Huomautin myös kyseisessä kirjoituksessani: “… perustettujen blogien määrä ei kerro, kuinka moni niistä elää aktiivisesti päivittyvänä ja kuinka moni on hylätty”

    Kysyisin Sami vielä yhden täydennyksen ansiokkaaseen selvitykseesi: kuinka moni Blogilistan blogeista on hyvin aktiivisia = päivitetty viimeisen 7 vuorokauden aikana?

    Palaan keskusteluun – toivottavasti keskiviikkona – omien perusteltujen johtopäätösten kera suomalaisten aktiivisten blogien lukumäärästä ja vähän muustakin.

    Tämäkin keskustelu on ansiokkaasti vienyt ajatuksiani entistä pitemmälle. Kiitos Samille ja muille kirjoitustani kriittiseen sävyyn kommentoinneille.

  2. Ah, seison korjattuna.

    Hyvin aktiivisia blogeja (päivitetty edellisen 7 vrk aikana) on karkeasti ottaen puolet (juuri tällä hetkellä 1550).

    Haamupäivitykset ja missatut päivitykset saattavat muuttaa arvoja hieman suuntaan ja toiseen, mutta keskiarvo lienee suurinpiirtein sama.

  3. MSN on laadukas ja leviää Messengerin käyttäjien kautta. Toisin sanoen suurin osa ei varmasti tiedä mitään blogilistasta. En ihmettelisi vaikka aktiivinen käyttäjämäärä ylittäisi reilustikin Blogilistan. Sisältö on (aina kun olen kokeillut katsoa) melkein pelkkää teinitilitystä.

  4. Pingback: Blogien määrä Suomessa 2005-2014 | LEHMÄTKIN LENTÄIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *