Nörttilelujen top50

The 50 Greatest Gadgets of the past 50 years [via Kasa]. Lueskelin listaa nyökkäillen hyväksyvästi. Se sisälsi monia klassikkoja:

Ataria (numero 7) minulla ei koskaan ollut, mutta mieli teki.

Startac (numero 6) – puhelin joka oli telkkarissa jokaisella. Ja meilläkin kolmen viikon ajan Kalifornian reissullamme. Olimme niin tyylikkäitä.

Pulsar-kelloakaan (numero 22) minulla ei ollut, mutta sen sijaan yksi lukuisista sen klooneista. Sellainen, jonka punaiset numerot tulivat näkyviin nappia painamalla.

Ja tietysti Tasavallan Tietokone (numero 27). Se oli kaikilla.

Mutta jotenkin se vaikutti kuitenkin nykypäivään painottuvalta. Olisin lukenut mieluusti lisää 50- ja 60-lukujen vekottimista.

Muutenkin listalta oli jäänyt pois monia sellaisia joiden olisin sinne odottanut kuuluvan. Mihin unohtui Viewmaster? Tai 1980-luvun alussa lähes jokaisen koululaisen taskussa ollut Nintendon elektroniikkapeli? Tai joka ikisessä tv-perheessä ollut Panasonicin harmaa langaton puhelin? Kottaraisenpönttö-Mac?

Korttipakka, nykyaikaisina versioina

Monet muistanevat Tapio Rautavaaran esittämän kappaleen Korttipakka. Verkossa liikkuu sen pohjalta tehtyjä parodiaversioita, joista yksi hauskimpia on Sanoma Ihmiskunnalle -blogin esiinnostama työelämän versio korttipakkalaulusta.

“Tuloskorttipakka” on kiertänyt sähköpostissa jo pidempäänkin ja on pulpahtanut nettiin jo huhtikuussa karppaus.infon keskusteluketjussa. Karppausinfosta löytyi myös muita hauskoja Korttipakan parodioita: Turo’s Hevi Gee -yhtyeen esittämä Santapaperi, jonka sanat löytyvät viestiketjun lopusta, sekä samaisesta ketjusta linkitetty Ajopäiväkirja.

Jos Rautavaaran esittämä kappale ei ole tuttu, nämäkään versiot eivät välttämättä aukene lukijalle. Suosittelenkin etsimään ja kuuntelemaan alkuperäisen version, onhan se osa suomalaista musiikkihistoriaa.

Pienellä etsiskelyllä löytyivät lopulta ne alkuperäisetkin Korttipakan sanat: katso Hartaustekstejä -sivun keskivaiheilta.

WordPress 2.0

WordPressistä, Pinserissäkin käytetystä bloggausohjelmistosta, on ilmestynyt versio 2.0. Uudet versiot tuovat aina mukanaan uusia ominaisuuksia mikä tekee päivittämisestä hauskaa.

WordPress 2.0:n ominaisuuslistan löytäminen ei ollutkaan ihan yksinkertaista, sillä linkki “Mitä uutta” -listaan loisti poissaolollaan WordPressin sivuilla. Ahkeran klikkailun jälkeen sivu lopulta löytyi, tosin jostain ihan muualta: What’s new in WordPress 2.0?

Suurin osa muutoksista on tapahtunut pinnan alla mutta on käyttöliittymäänkin asti tullut monenlaista pientä kivaa. Juttujen kirjoittaminen on entistä mukavampaa lopullisen ulkoasun esittävän käyttöliittymän, kuvien lähettämistoiminnon ja Ajax-pohjaisten toimintojen avulla.

Innokkaimmat voivat imuroida uusimman version WordPressin sivuilta. Itse ajattelin odotella vielä hetkisen ja seurata ensin muiden kakkosversion asentaneiden kokemuksia.

WordPressiin liittyy myös K2, erittäin edistynyt ja monipuolinen sivupohja WordPressille. Muistilappu itselle: tutustu tähän tarkemmin.

Videoblogeja ja huijauksia

Katri Makkonen videobloggaa Thaimaasta N90-kännykällä: Vuosi tsunamista. Videobloggausta voisi itsekin kokeilla enemmän. Mistähän mahtaa löytyä ohjelmisto, jolla videoleikkeet muokataan Makkosen blogissakin näkyvään näppärään Flash-muotoon?

Sitten jälleen varoituksen sana: Liikkeellä on taas Nordea-pankin asiakkaille suunnattuja huijausviestejä. Minäkin sain omani, vaikka en ole edes Nordean asiakas. Onneksi viestien kieliasu on yhtä tökerö kuin ennenkin:

Arvoisa Onlina-Banking jarjestelman kayttaja.

Tilien tarkistuksen yhteydessa pyydamme Teidat, vahvistamaan Teidan tilin tietoja ja kooditaulukkoja.
Tarkistuksen yhteydessa pyydamme Teidat tayttamaan tilin tarkastuksen taulukon.
Tassa taulukossa on tietojen kysely tilille paasya varten, tilin laji ja salasanantaulukon
ja Payment Confirmation Codes-taulukon tiedot.

Mutta niin vain kävi, että edellisen postituksen yhteydessä muutama lankesi ansaan ja antoi tunnuksensa viestin lähettäjälle. Lienee helppoa naureskella uhreille, mutta jäin miettimään että millainen henkilö pitää yllänäkyvän kaltaista viestiä aitona. Jos esimerkiksi suomi ei ole äidinkieli ja koko verkkopankin käsite ihan uusi, viestiä saattaa olla vaikeaa tunnistaa huijaukseksi.

Onneksi ainakin Gmail näyttää tunnistetuista phishing-hyökkäyksistä nykyisin kirkkaanpunaisen varoitustekstin: “Varoitus: Viesti ei välttämättä ole väitetyltä lähettäjältä. Vältä viestin linkkien seuraamista. Älä anna viestin lähettäjälle henkilökohtaisia tietoja.”

Vuoden pisin päivä

Vuoden pisimmäksi päiväksi mainitaan usein kesäpäivän seisaus hieman ennen juhannusta. Silloin aurinko viettää taivaanrannan yläpuolella enemmän kuin minään muuna päivänä vuodessa. Tuonkin vuorokauden pituus on kuitenkin tasan 24 tuntia, aivan kuten vuoden jokaisen muun päivän.

Paitsi yhden. Vuonna 2006 tulee olemaan yksi päivä, joka on muita pidempi.
Continue reading

Talvipäivänseisaus

Elämme talvipäiväseisauksen hetkeä: tarkka aika sille, kun pohjoisnapa on kallistunut kauimmaksi auringosta on tänään klo 20.30. Ja samallahan kyseessä on siis vuoden lyhyin päivä.

Onkin aika ironista, että aurinko paistoi koko ajomatkan Kangasalta Espooseen niin kirkkaasti että sain pitää aurinkolaseja päässä. Melkein kuin kesä.

Takaisin lapsuuteen

Kangasalan paperikaupassa oli loppuunmyynti. Surullista: kauppa muistutti leluhyllyineen minua lapsuuden kaupoista joissa tuli käytyä usein haaveilemassa. Kaikki hyvä loppuu aikanaan.

Pysähdyin usein koottavahyllyn eteen muistelemaan lapsuusaikoja. Tänään päätin ostaa vanhojen aikojen kunniaksi jotain askarreltavaa joulunpyhiksi.

Taitaa vieläpä olla muistaakseni sama lentokone kuin ensimmäinen koottavani. Sain sen syntymäpäivälahjaksi näillä synttäreillä.