Varo kännykkäviruksia

Täytyy tunnustaa että olen suhtautunut kännykkäviruksiin lähinnä huvittuneesti hymähdellen, mutta kai niitäkin pitää alkaa hiljalleen varoa. 

HS: Kännykkävirus leviää Ilosaarirockissa

Tehokkaat keinot suojautua kännykkäviruksilta:

  • Laita puhelimesta Bluetooth-yhteys pois käytöstä, jos et käytä sitä.
  • Jos tarvitset liikkeellä ollessasi BT:tä, esim. kuulokkeisiin tai navigaattoriin, laita asetukset siten että puhelin ei näy ulkopuolisille.
  • Jos kännykkäsi pyytää yllättäen lupaa käynnistää ohjelmia tai avata yhteyksiä, älä anna niihin lupaa.

Kännykkäviruksien huonona puolena on se, että viruksen uhri joutuu itse maksamaan viruksen leviämisestä aiheutuvat tietoliikenne- ja viestimaksut. Jos jokaiseen osoitekirjan numeroon lähtee multimediaviesti, saattaa se maksaa äkkiä pitkän pennin. (Lisäys 15.7: Kännykkäliittymän omistajan ei sittenkään välttämättä tarvitse maksaa viruksen aiheuttamia tietoliikennekuluja. Ville kertoo asiasta tarkemmin kommenteissa)

Ainoa kohtaamiseni kännykkäviruksen kanssa oli kerran marketissa, jolloin puhelin pyysi lupaa avata Bluetooth-yhteyden. En antanut lupaa ja tapaus jäi siihen.

Onko muilla lukijoilla kokemuksia kännykkäviruksista?

5 thoughts on “Varo kännykkäviruksia

  1. Tuossa vuosi sitten (-ko? -kö?) tuli muutaman viikon välein useita tartuttamisyrityksiä. Kyseessä oli joka kerta Cabir-virus, joka lienee (S60-puhelimille tarkoitetuista viruksista) yleisin.

    Tartuntaa pukkasi joka kerta bussissa, mikä oli jotenkin yllättävää.

  2. No, ei oo muuta kuin kerran – taisi olla nyt keväällä – pyyntö avata yhteys, enkä avannut.

  3. “Kännykkäviruksien huonona puolena on se, että viruksen uhri joutuu itse maksamaan viruksen leviämisestä aiheutuvat tietoliikenne- ja viestimaksut.”

    Kommenttina tähän: maaliskuun alussa astui voimaan viestintämarkkinalain pykälä 79 a, joka koskee viestintäpalvelun oikeudetonta käyttöä. Käytännössä se tarkoittanee, että kännykkäviruksen aiheuttamat kustannukset jäävät operaattorin maksettavaksi, ellei puhelimen käyttäjä mokaa tosi pahasti. Oikeudessa tulkintaa tuskin on vielä testattu, mutta pykälä kirjoitettiin nimenomaan kännykkäviruksia ajatellen.

    Viestintämarkkinalaki:

    “Kuluttaja vastaa viestintäpalvelun oikeudettomasta käytöstä vain, jos oikeudeton käyttö on johtunut kuluttajan huolimattomuudesta, joka ei ole lievää.”

    “Kuluttaja ei vastaa viestintäpalvelun oikeudettomasta käytöstä siltä osin kuin viestintäpalvelua on käytetty sen jälkeen, kun kuluttaja on tehnyt teleyritykselle ilmoituksen siitä, että liittymä tai muu viestintäpalvelun hallinnoinnissa käytettävä väline on kadonnut tai että se on oikeudettomasti toisen hallussa.”

  4. Mulla on BT päällä oikeastaan koko ajan. Ja kyllä, kännykkääni on yritetty useammankin kerran lähettää jotain. En tiedä mitä (oletan: viruksia tms.) koska en ota niitä vastaan. Mutta jos ei osaa sanoa ei, kannattaa varmaan pitää BT kiinni tai piilossa.

  5. F-Securelta löytyy hyvää demoa siitä miten esim. Carib käyttäytyy. Sen yhteyden kieltäminen vanhemmissa S60 puhelimissa ei onnistu niin helposti kuin voisi kuvitella. Tämä koskee siis S60 2nd edition puhelimia, eli esim. Nokian malleja 6600, 6680, N70, N72…
    Kannattaa käydä vilkaisemassa:
    http://www.f-secure.com/weblog/archives/archive-072007.html#00001241

    F-Securen blogi on muutenkin seuraamisen arvoinen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *